Poll week 49

Kijkwijzer voor YouTube is nodig

Het CDA wil dat de Kijkwijzer ook gaat gelden voor YouTube. De partij wil dat kinderen die op YouTube filmpjes kijken, beter worden beschermd tegen beelden met geweld, drugs- of alcoholmisbruik of grof taalgebruik. De Kijkwijzer bestaat sinds 2002 en waarschuwt ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Dat gebeurt met leeftijdscategorieën en pictogrammen die de reden van het advies aanduiden. In 2015 besloot de Tweede Kamer al dat de regels die gelden voor tv-programma’s ook moeten gelden voor videodiensten.

Tweede Kamerlid Harry van der Molen wil dat daar nu vaart achter wordt gezet. Ook wil hij dat de leeftijdskwalificatie in beeld blijft staan. Kinderen kunnen zo beter worden beschermd. Door videodiensten als YouTube kunnen zij, ongewild, bloot worden gesteld aan beelden die niet voor hun ogen geschikt zijn. Ook ouders kunnen zo beter worden geïnformeerd.

Maar moet YouTube dan al die miljoenen filmpjes gaan controleren op hun eventuele expliciete inhoud? Dat gaat dan een hoop kosten met zich meebrengen. En is het niet een taak van de ouders om in de gaten te houden waar hun kroost naar kijkt?

Kijkwijzer voor YouTube is nodig. Wat vindt u?