Mont Ventoux beklimmen voor onderzoek naar MS

Harja Schrijver uit Panningen wil samen met haar honden de Mont Ventoux beklimmen om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS. Dit omdat bij haar nichtje Myrthe de diagnose MS is vastgesteld. Harja hoopt een bedrag op te halen van 1.250 euro.

Inmiddels staat de teller al op 1.000 euro. Harja is dus druk bezig met de laatste loodjes en hoopt het streefbedrag voor maandag 6 juni, wanneer de beklimming staat gepland, bij elkaar te halen. Met het geld kan er onderzoek worden gedaan naar de ziekte MS. Volgens Harja wordt die ziekte ondergesneeuwd. “Er gaat jaarlijks veel geld naar onderzoek naar kanker, maar over MS hoor je weinig. Mijn nichtje heeft net voor corona, september 2020, te horen gekregen dat ze MS heeft. Dan komt de ziekte erg dichtbij. Met deze wandeling geven we als familie aan dat we haar steunen en aandacht willen voor de ziekte.” De opbrengst gaat naar de stichting Klimmen tegen MS.

Harja’s nichtje is namelijk pas 22 en staat nog in de bloei van haar leven. Door de diagnose staat haar leven in eens op zijn kop. “Ze is nog zo jong en door de ziekte wordt ze snel moe. Ze zit nu nog in de acceptatiefase. Emotioneel is ze nog niet toe aan behandelingen. Daarnaast wordt ze mismoedig als ze denkt over haar toekomst, je weet niet hoe hard de ziekte gaat. Het enige wat ik voor haar kan doen is deze wandeling samen met de familie. We steunen elkaar en slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor deze ziekte. Onze familieband is daardoor ook sterker geworden.”

Sinds vorig jaar is Harja al aan het trainen voor de beklimming. Bijzonder aan deze actie is dat haar twee doodles ook meegaan. Volgens Harja gaat daar wel een flinke voorbereiding aan vooraf. “Het is een beklimming van 24 kilometer in totaal met een hoogte van bijna 2 kilometer. Vorig jaar ben ik begonnen met trainen, eerst met een wandeling van 5 kilometer en daarna heb ik dit langzaam opgebouwd. Mijn man werkt in Zwitserland en daar heb ik getraind voor de steile stukken.”

Om de labradoodles gereed te maken voor de beklimming, heeft Harja moeten investeren in spullen voor haar honden. “Ik heb van alles aangeschaft voor de honden, onder andere wandelschoenen om de pootjes op de steile stukken te beschermen voor scherpe steentjes en een harnast om de temperatuur van de honden op peil te houden. Deze beklimming is een hele onderneming. De voorbereidingen kost meer tijd dan we van tevoren gedacht hadden”, lacht Harja.

Behalve haar broer trainen haar nichtje en schoonzus in Nederland. Volgens Harja kan het nog een zware tocht voor de familie worden. “We zijn de hoogtes niet gewend, daar is de lucht ook anders en het is uiteraard zwaarder om te lopen. Je bent ook afhankelijk van het weer hoe de beklimming verloopt. Als je slecht weer hebt, is 24 kilometer een heel eind. Maar ik heb het voor mijn nichtje over.”

Doneren kan via klimmentegenms.nl Harja’s actie is te vinden op Doodles lopen mee tegen MS.

Tekst: Jeanine Hendriks