Sammy Stienen uit Kessel is deelnemer aan de HandbikeBattle in Oostenrijk

Ondanks haar beperking heeft de 18-jarige Sammy Stienen uit Kessel sporten in een hoog vaandel staan. Ze traint momenteel intensief om donderdag 23 juni in Oostenrijk mee te doen aan de HandbikeBattle. Het is een droom die uitkomt, wanneer Sammy de top bereikt met haar handbike. Ze heeft in de handbikesport haar ziel en zaligheid gevonden en wil hier in de toekomst nog veel verder mee gaan.

De Kesselse Sammy werd met bijna 25 weken geboren en door de vroeggeboorte is Cerebrale parese (CP) vastgesteld. Dit is een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. “Toen ik werd geboren, was ik zo groot als een liniaal. De vliezen van mijn moeder braken al met 18 weken, ik had daardoor maar 1 procent kans om te overleven”, legt Sammy uit. De stoornis heeft tot gevolg dat alle bewegingen voor haar zes keer zwaarder aanvoelen dan normaal, dit omdat ze veel meer energie verbrand. Ook is haar evenwicht en spierkracht verslechterd. “Op mijn 10e heb ik lichamelijk mijn toppunt bereikt. Ik ben genoodzaakt om genoeg te bewegen zodat ik zo lang mogelijk het gebruik van een rolstoel uitstel. Daarom ben ik onlangs intern bij revalidatiecentrum Adelante in Hoensbroek gestart met een fitcare traject. In die vijftien dagen ben ik ontzettend goed vooruitgegaan, dat had ik niet gedacht. Ik heb nu geen spalken meer nodig als ik loop. Tijdens het traject liep ik elke dag 20.000 stappen.”

Vrijheid

Sammy zit dus niet bij de pakken neer en haalt alles uit haar lijf wat mogelijk is. Daarom is ze een aantal jaren geleden begonnen met handbiken. Een handbike is een fiets die kan worden voortgeduwd met de hand. “Ik kan niet meer op een normale fiets fietsen. Daarom ben ik enkele jaren geleden begonnen met handbiken. Ik kan me nu goed verplaatsen en dat geeft mij vrijheid. Ik probeer positief te blijven en te kijken naar de dingen die ik wel kan. Handbiken is voor mij ontspanning, ik kan op de fiets mijn hoofd leeg maken.”

Pittige trainingen

Omdat de aanschaf van een handbike minimaal 10.000 euro kost, heeft Sammy momenteel een fiets in bruikleen vanuit het revalidatiecentrum Adelante. Samen met het team van Adelante neemt Sammy 23 juni deel aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. Dat is een handbikewedstrijd voor mensen met een beperking. Je kunt meedoen als deelnemer van een team van een Nederlands revalidatiecentrum of als individuele deelnemer. Elke week traint Sammy vier keer in haar eigen omgeving met een buddy en één keer in de week in het zuiden om met de handbike te oefenen op hellingen. “De route in Oostenrijk is 20 kilometer lang en gaat alleen maar bergop. Mijn doel is om binnen 4 uur het einde te bereiken. Maar de kans is ook aanwezig dat mijn lichaam de tocht niet aankan. Tijdens de trainingen heb ik wel eens last van verkrampte handen en dan kan ik niet verder. Het is frustrerend als je mentaal wel wil, maar het lichamelijk niet kan. Het is de kunst om daarmee om te gaan. Ik moet er ook rekening mee houden dat ik mezelf niet overtrain en blessures oploop. Toch probeer ik in Oostenrijk alles te geven en als het niet lukt, is het mijn doel om volgend jaar de tocht te voltooien. Ik heb er heel veel zin in.”

De wedstrijd in Oostenrijk is voor Sammy pas het begin in de handbikewereld. Haar droom is om ooit mee te mogen trainen in Papendal. “Dat lijkt me ontzettend gaaf. Ik wil mezelf blijven uitdagen en mijn grenzen verleggen. Dan leer je jezelf ook kennen. Ik weet zeker dat het in me zit.”

Voor meer informatie over de HandbikeBattle, kijk dan op de Facebookpagina van de wedstrijd.

Tekst: Jeanine Hendriks