Leon Heussen Panningen

Leons leven staat in het teken van magie. Al van kinds af aan is de Panningnaar geïnteresseerd in goochelen. Hij voelt zich dan ook helemaal thuis in de goochelwinkel waar hij werkt. Deze week wordt Leon Heussen (29) geplukt.

Leon kwam op 14-jarige leeftijd voor het eerst in aanmerking met een goocheltruc toen hij in België in het ziekenhuis lag. Doordat zijn enkel en onderbeen waren gebroken op school in Maaseik, kwam hij in het ziekenhuis terecht. Daar ontmoette hij een man die hem zijn eerste goocheltruc leerde. “Ik was verbaasd over deze truc. Nadat hij me de truc had laten zien, kreeg ik uitleg over het goochelen. Toen is mijn interesse voor goochelen ontstaan”, legt Leon uit.

Om zijn kennis over magie te ontwikkelen, struinde hij het internet af op zoek naar filmpjes met trucs. “Ik was de hele dag bezig met oefenen en had al snel de trucs door. Ook heb ik me aangesloten bij een goochelclub en had ik regelmatig online contact met andere goochelaars om trucs met elkaar te delen. Dat laatste heb ik nog steeds. Regelmatig spreek ik goochelaars over de hele wereld, bijvoorbeeld via Zoom. Ik heb niet specifiek één voorbeeld, er zijn veel goede goochelaars. Ik probeer vooral mezelf te blijven en zelf trucs te bedenken, dat vind ik veel leuker.”

Vingervlugge foefjes

Leons passie zit vooral in de ‘Sleight of Hand trucs’: vingervlugge foefjes die het publiek op het verkeerde been zetten, zoals kaartspellen of voorwerpen die zweven. “Als goochelaar ben je het publiek altijd een stap voor, omdat toeschouwers niet weten wat je gaat doen. Voor de trucs gebruik ik vooral bekers of munten, maar eigenlijk draait het om de afleiding. Je krijgt er een kick van om mensen dingen te laten zien die eigenlijk niet kunnen. Je ziet ze verbaasd kijken. Dat maakt het goochelen leuk.”

Na het afronden van zijn opleiding in de detailhandel, werkte Leon eerst een paar jaar bij de Boerenbond. Maar in de goochelwinkel in Velden, waar hij momenteel werkt, zit Leon echt op zijn plek. “Ik ben in 2016 hier komen werken en ik hoop er nog lang te blijven. Mijn taak is om klanten te helpen, trucs uit te leggen, de website bij te houden en telefoontjes op te nemen. Ik hoef me dus nooit te vervelen. Als mensen willen leren goochelen, dan moeten ze naar de winkel komen en dan leg ik het uit. De ene klant heeft de trucs snel door en bij de andere duurt het wat langer.”

Hobbymatig

Momenteel goochelt Leon alleen hobbymatig. Dat was in het verleden anders, vijf jaar lang gaf hij op verschillende plekken optredens. “Ik heb als tafelgoochelaar veel optredens gegeven. Denk daarbij aan kinderfeestjes of openingen. Kasteel de Keverberg in Kessel was één van de mooiste locaties waar ik gewerkt heb”, vertelt Leon. “Nu heb ik ervoor gekozen om geen optredens meer te doen, behalve voor vrienden en familie. Ik denk dat een goochelartiest ook wordt onderschat. Het kost veel tijd en energie om een show voor te bereiden. Daarnaast begrijpen mensen vaak niet hoeveel de aanschaf van materiaal kost. Sommige trucs kosten wel 1.000 euro. Aan de andere kant kun je je hobby zo duur maken als je zelf wilt. Omdat ik met ‘Sleight of Hand trucs’ werk, heb je weinig grote spullen nodig. Wel vind ik het leuk om ‘cups en balls’ voor het bekerspel te verzamelen.” Leon heeft nog één droom en dat is bekender worden onder de goochelaars. “Ik zou het leuk vinden als andere goochelaars mij kennen. Daarom probeer ik regelmatig wat over mezelf op social media te plaatsen. Door in contact te komen met andere goochelaars kan ik mijn trucs met hen delen.”