Vier oldtimer brommers leggen een tour af van 1.500 kilometer

Met een Reidler, Zundapp en Puch uit de jaren 60 gaan Jan Craenen, Teun Peeters en Raymond Vincentie op toertocht door heel Nederland. Hein Gommans volgt de mannen vanuit Grashoek met een auto. Samen hebben ze een tocht van 1.500 kilometer langs de Nederlandse grens op de planning.

Wanneer die tocht start is nog onbekend. Initiatiefnemer Jan Craenen heeft de mannen de hele maand juni vrij laten houden. Toen het weer in mei al voortreffelijk werd, twijfelde hij om de tocht eerder te laten plaatsvinden. “Nu is het goed weer en regent het niet. De mannen konden vanwege afspraken helaas niet eerder. Nu is het afhankelijk van het weer op welke datum we precies vertrekken”, legt hij uit.

Wat wel duidelijk is, is de route die de heren gezamenlijk afleggen. Die route van 1.500 kilometer heeft Jan volledig uitgestippeld. Wel is er volgens de mannen nog ruimte voor improvisatie. “De route voert van Grashoek naar Arnhem richting Groningen. Dan rijden we via de kust naar beneden en komen we via Brabant terug. Als laatste doen we Zuid-Limburg aan, het mooiste plekje in Nederland, waar we regelmatig met de groep touren. Het is de bedoeling om vier tot vijf uur per dag te rijden, dit minimaal tien dagen lang. Als je op de brommer rijdt, ga je voor je gevoel terug de tijd in en denk je aan vroeger”, legt Jan uit. “De overige tijd besteden we aan het bezoeken van museums, terrasjes en hotels. We vinden het ook belangrijk om met elkaar te praten. Deze tocht zien we echt als een vakantie.”

De uitdaging is volgens de mannen de rit zelf. “Dat we op de bonnefooi vertrekken, maakt de reis spannend. Elke dag zal anders verlopen. Je weet van tevoren niet of de brommer het volhoudt, of je onderweg een hotel kan vinden en of je het samen gezellig hebt. Misschien hebben we aan het einde slaande ruzie”, lacht Teun. Dat is volgens Jan niet de verwachting. “Het is geven en nemen. Ik verwacht dat het samen goed gaat.”

De gezelligheid is voor Hein ook de reden geweest om zich op te geven om mee te gaan. Hij is echter niet lichamelijk in staat om op de brommer mee te rijden, daarom stapt hij in de volgauto. “Omdat ik te maken heb met een blessure, is 1.500 kilometer rijden op een brommer voor mij een brug te ver. De heren waren heel blij dat ik ze met de auto volg. Je hebt een auto nodig voor onder andere een reserve bromfiets, reparatiemateriaal, benzine en kabels. En natuurlijk de portemonnee met geld”, vertelt Hein lachend.

Raymond ziet de tocht meer als een avontuur. “Ik ben alleen en een tijd niet op vakantie geweest. Door deze tocht ga ik veel van Nederland zien en kom je op plekken waar je nog nooit bent geweest. Elk landschap heeft zijn charme. Daarnaast ben ik bekend met het rijden van lange afstanden. Dus ik was er snel bij toen ik Jan met het idee kwam. Het wordt tien dagen genieten.” De avonturen die de heren beleven op de weg, kunnen via Polarsteps gevolgd worden.

Tekst: Jeanine Hendriks