Kinderkunst

In Grashoek werd op zondag 15 mei de expositie Grass Corner Gallery georganiseerd. Tijdens deze expositie vond ook de prijsuitreiking van de kinderkunstwedstrijd plaats, die georganiseerd werd door Ans Houben. Vijftig kunstwerken, gemaakt door kinderen uit heel Peel en Maas, werden hier tentoongesteld en aan het eind van de dag werden er in drie verschillende leeftijdscategorieën de winnaars bekendgemaakt.

Kunstenares Ans Houben zou samen met haar buurvrouw Pip op zondag 15 mei een expositie houden en kwam op het idee om dit te combineren met een evenement voor kinderen. "Ik geef namelijk ook kunstlessen aan kinderen en hier worden zulke mooie resultaten geboekt dat het zonde is hier niets mee te doen", legt ze uit. "De aanleiding voor deze kinderkunstwedstrijd was echt om kinderen meer in aanraking te laten komen met kunst. Met mijn kunstlessen kwam ik erachter hoeveel kinderen eigenlijk kunnen. Daarnaast is het mooi om te zien hoe kinderen zelfverzekerder worden van het maken van kunst. Kunst heeft alles te maken met de ontwikkeling van het kind."

Via culturele stichting Cultuurpad kwam Ans bij de basisscholen in Peel en Maas terecht. "Op deze manier, in combinatie met de inzet van sociale media, kon ik de kinderen bereiken", vertelt ze. Dit resulteerde in ongeveer vijftig aanmeldingen van allerlei diversiteit. De kunstwerken mochten ingeleverd worden bij het atelier van Ans. "Zo komen kinderen ook een keer in een atelier. Ze keken hun ogen uit daar", lacht Ans. "Er werden schilderijen ingeleverd, maar ook tekeningen en knutselwerken." Wel werd er een aantal eisen gesteld aan de kunstwerken. Het kunstwerk moest op een A3- of A4-formaat papier passen en mocht niet hoger zijn dan 10 centimeter. "Anders kreeg ik waarschijnlijk hele bouwwerken binnen", lacht ze.

Jury
De kunstwerken werden beoordeeld door een vakkundige jury, die bestond uit Ans, haar buurvrouw, kinderburgemeester Saar en een echtpaar uit Meijel, dat lid is van de kunstgroep van zorgcentrum Sint Jozef. "We stonden versteld van de diversiteit en originaliteit van de kinderen", zegt Ans. "Het waren stuk voor stuk hele leuke dingen en het materiaal verschilde enorm. Sommige kinderen gebruikten houten balkjes, maar ook werden er takjes uit het bos gebruikt en werd er gebruikgemaakt van verf. Er was zelfs iemand die een jungle maakte van bamboestokjes. Daarnaast viel het ons op dat er heel veel jongens meededen, terwijl kunst normaal gesproken onder kinderen meer wordt gezien als een meisjesding. Er deden ongeveer evenveel jongens als meisjes mee, dat was heel erg leuk."

Uitreiking
Op de grote dag werden alle vijftig kunstwerken tentoongesteld in gemeenschapshuis De Ankerplaats in Grashoek. "Dat vonden de kinderen geweldig", lacht Ans. "De kinderen konden hun eigen werkje zoeken en waren door het dolle heen wanneer ze het ergens vonden." Om 15.00 uur was de prijsuitreiking. De categorie 4 tot 6 jaar werd gewonnen door Roos Manders, Romaissa Ibnoubrahim won de categorie 7 tot 9 jaar en Bram Schmitz ging er met de eerste plaats vandoor in de categorie 10 tot 12 jaar. Zij wonnen alle drie een uitgebreid knutselpakket en kunstlessen. Ans kijkt terug op een geslaagde dag. "Er zijn meer dan vijfhonderd mensen geweest", vertelt ze. "Het was ook heel mooi weer en we hadden een lekker muziekje opstaan. We wilden er een feestje van maken en dit hebben we ook zeker gedaan."

Tekst: Floor Velthuizen
Beeld: Jac Willekens