Beweegweek bij zorgcentrum Vincent Depaul in Panningen

Deze week staat bewegen centraal bij zorgcentrum Vincent Depaul in Panningen. Hier wordt namelijk van maandag 16 tot en met zaterdag 21 mei de beweegweek georganiseerd. Deze wordt groots opgepakt met meerdere activiteiten per dag op verschillende locaties. Naast de bewoners van het zorgcentrum worden ook het personeel en de naasten in beweging gezet.

Joyce van der Pluijm is beweegagoog bij Vincent Depaul en initiatiefnemer van dit project. In het zorgcentrum wonen ouderen met dementie en ouderen die om welke reden dan ook meer zorg nodig hebben en niet meer thuis kunnen wonen. "Als beweegagoog motiveer ik de bewoners om te bewegen op de manier die bij ze past", legt Van der Pluijm uit. "We kijken niet naar wat niet meer kan, maar naar wat er wel nog kan. Soms zijn dat stapjes vooruit en soms is dat behouden van wat er is. Zeker voor de ouder wordende mens is het van belang dat je soepel blijft. Het maakt je minder afhankelijk en het geeft levensvreugde." Met de beweegweek hoopt Van der Pluijm extra aandacht te vestigen hierop. "Er wordt over het algemeen te weinig bewogen", stelt ze. "Dit geldt niet alleen voor onze bewoners, maar voor iedereen. Ik wilde hier iets mee doen en besloot iets te organiseren waarbij iedereen zich betrokken voelt en mee kan doen. Je hoeft geen uur lang keihard te sporten om in beweging te zijn, je kunt ook samen gaan wandelen of tafelspellen doen wanneer je in een rolstoel zit. Dan ben je ook in beweging."

Iedereen doet mee
In eerste instantie had Van der Pluijm het idee om een beweegdag te organiseren voor de bewoners van Vincent Depaul. "Door alle enthousiaste reacties groeide dit eigenlijk uit tot een beweegweek", lacht ze. "We organiseren van maandag tot en met zaterdag iedere dag verschillende activiteiten voor de bewoners. Ze hebben gisteren beweegles op muziek gehad en er zijn beweegspellencircuits uitgezet. Over de hele benedenverdieping staan ongeveer twintig spellen en beweegonderdelen uitgestald. Ook is deze week de rolstoelfiets geïntroduceerd. Ik ben net terug van een fietstocht met een mevrouw die uit Helden komt. We zijn naar Helden gefietst en ze heeft van alles gezien dat haar aan vroeger herinnerde."
De beweegweek is niet alleen gericht op bewoners, maar ook naasten en familieleden kunnen volgens Van der Pluijm niet achterblijven. "Er wordt het meeste uitgekeken naar zaterdag, dan organiseren we namelijk een familiewandeling om de beweegweek af te sluiten. Bewoners maken dan samen met hun familieleden een wandeltocht. Dat is heel bijzonder, vooral omdat we een lange periode achter de rug hebben waarin de familie niet op bezoek mocht komen vanwege corona. We zijn superblij dat dit nu weer mogelijk is."
Ook het personeel moet eraan geloven. "Ik heb drie middagen voor het personeel georganiseerd, waarin zij met mij het bos ingaan en we teambuilding beweegactiviteiten doen", vertelt Van der Pluijm. "Iedereen reageerde enorm enthousiast. Ik stuurde op donderdag een mail met het idee en toen ik mijn mail op maandag opende, had ik al zestig aanmeldingen. De sfeer is super. Ik heb het personeel opgedeeld in drie groepen van twintig personen en de eerste groep is al aan de beurt geweest. Het is momenteel lachen, gieren en brullen hier, want zij mogen niet tegen de rest vertellen wat we precies gedaan hebben."

Positief
Er komen hele enthousiaste reacties op de beweegweek, stelt Van der Pluijm. "De bewoners doen over het algemeen heel erg leuk mee. Ze worden goed gestimuleerd door de personeelsleden die alle activiteiten begeleiden. Ook krijgen we leuke reacties van familieleden. We maken foto's en plaatsen die op het intern netwerk, zo kan de familie ook zien wat er allemaal gebeurt hier."
Het was de eerste keer dat het zorgcentrum een beweegweek organiseerde, maar volgens Van Der Pluijm is dit zeker voor herhaling vatbaar en als het aan haar ligt, dan wordt het een jaarlijkse activiteit. "We zetten beweging echt op de kaart zo", zegt ze. "Deze activiteiten worden heel enthousiast ontvangen en daar doe je het ook voor."


Tekst: Floor Velthuizen