Geplukt Theo Geurts

Hij stapte tijdens de drukste tijd van zijn carrière wel meer dan vierhonderd keer per jaar in het vliegtuig. Hij kwam overal ter wereld en genoot van dit drukke leven, maar is ook blij dat hij, sinds hij in Helden woont, niet meer zo veel hoeft te reizen voor zijn werk. Hier komt hij tot rust. Deze week wordt de 53-jarige Theo Geurts uit Helden geplukt.

Theo komt oorspronkelijk uit Culemborg, waar zijn ouders een autobedrijf hadden. Ze woonden naast deze zaak en Theo en zijn twee broers groeiden dan ook op in de werkplaats. "Ik ben opgegroeid tussen de olie en het vet", lacht Theo. "Daarom heeft het werk in fabrieken me ook altijd aangetrokken, maar auto's interesseerden me helemaal niet." Het was dus al snel duidelijk dat Theo's tweelingbroer het familiebedrijf over zou nemen. "Ik had namelijk meer het doel om de wereld te gaan zien en was avontuurlijk aangelegd", geeft Theo aan.
Dat hij van avontuur houdt, blijkt wel uit het feit dat Theo vanaf zijn 18e drie jaar op rij in de zomer voor een aantal maanden alleen naar Amerika vertrok. "Ik werkte daar op een kinderkamp", vertelt hij. "Er stond een artikel in de krant en ik reageerde meteen. Google bestond in die tijd nog niet, dus het was wel heel spannend allemaal. Toch heb ik hier geen moment over getwijfeld en er ook geen seconde spijt van gehad."

Televisieliefde
Op zijn 20e ging Theo fulltime aan de slag voor een aluminiumbedrijf. "Ik was daar controller", legt Theo uit. "Ik heb daar ongeveer vijf jaar gewerkt en in die tijd leerde ik mijn vrouw Elli kennen." Theo zat namelijk bij de vrijwillige brandweer en Elli was secretaresse van de commandant daar. "Ik heb haar in 1991 op Koninginnedag ontmoet, toen de koningin naar Culemborg kwam. We organiseerden daar spellen en daar kwam de koningin langs. Toen heb ik Elli voor het eerst ontmoet, live op televisie", lacht Theo. "Het filmpje staat nog op YouTube, daarop is te zien hoe we ons eerste gesprek voerden en af en toe kijken we deze video nog terug." Volgens Theo was het dan ook liefde op het eerste gezicht. Inmiddels zijn Theo en Elli 31 jaar samen en hebben ze vier kinderen.

Vierhonden vluchten
Theo werd na een aantal jaar overgeplaatst naar een andere divisie op zijn werk. "Dit was een eind rijden en ik stond elke dag in de file. Dat heb ik drie jaar volgehouden. Hierna werd me gevraagd om naar het hoofdkantoor in Genève te gaan." Zo gezegd, zo gedaan; Theo en Elli pakten hun boeltje op en vertrokken naar Zwitserland. "Mijn vrouw was in de tussentijd zwanger van de eerste", vertelt hij. "We hadden daar een schitterend appartement, maar met een baby was dit niet de veiligste optie. Daarnaast was ik ook altijd op reis, ik was misschien maar twee dagen per maand thuis, omdat ik allerlei verschillende fabrieken over de hele wereld bezocht. Ik vloog zeker vierhonderd keer per jaar. Dat is gemiddeld meer dan één vlucht per dag. Dit was best lastig voor Elli en mij en dat is dan ook één van de redenen waarom ik daar weggegaan ben."

Tweeling
In dezelfde periode kreeg Theo een andere baan aangeboden en verhuisden Elli en hij naar een dorpje in de buurt van Genève, Zwitserland. Na een aantal jaar lieten ze een huis in Frankrijk bouwen. "Dit lag net over de grens, ik fietste in 40 minuten naar mijn werk", zegt Theo. Inmiddels hadden ze al twee kinderen en raakte Elli nog een keer zwanger. "Dit was zelfs van een tweeling. Dat was even schrikken, maar natuurlijk wel superleuk. Het was wel heftig, omdat we geen hulp hadden van bijvoorbeeld onze ouders vanwege het feit dat we in het buitenland woonden."

Terug naar Nederland
In 2015 raakte Theo zijn baan kwijt. "Dit was voor ons ook het moment dat we besloten terug te gaan naar Nederland", geeft hij aan. "We twijfelden hier al langer over, ook al hadden we het heel erg naar onze zin in Frankrijk." In 2016 verhuisde het gezin terug naar Nederland, toen Theo een baan vond in Venlo. Dit was een heel proces, vertelt hij. "We hebben eerst een paar dagen in een hotel hier in de buurt gezeten en gingen op huizenjacht. In een aantal dagen hebben we heel veel huizen bezocht. Toen we eenmaal dit huis hier in Helden kochten, moest er nog veel aan gebeuren." Theo ging tijdelijk bij zijn ouders wonen en het gezin bleef zo lang in Frankrijk. "Ik vloog ieder weekend terug naar Frankrijk", vertelt hij. "Dit heb ik een half jaar gedaan en ik werd gewoon herkend op het vliegveld door de barkeeper. Ik was echt een 'regular' daar", lacht hij. "In de zomervakantie van 2016 is de familie overgekomen en hebben we nog tot eind oktober in een huisje op camping De Schatberg gewoond." Hierna kon het gezin eindelijk haar intrek nemen in het huis, waar Theo, Elli en de kinderen nu nog altijd met veel plezier wonen. Theo werkt in middels namelijk als Global Pricing Manager bij GEA in Bakel. "Het bevalt ons hier goed, ik vind het fijn dat ik niet meer zo veel weg hoef", lacht hij.

Hobby's
Het mooiste land waar Theo geweest is, is volgens hem Amerika. "We hebben zelfs meerdere malen getwijfeld om erheen te verhuizen, maar de timing was nooit goed." Wel staat het land weer op de vakantieplanning van het gezin. "Deze zomer gaan we er weer vier weken heen", vertelt hij.
Naast vakantie is Theo gek op barbecueën. Hij heeft dan ook zes verschillende barbecues staan en deze worden het hele jaar door gebruikt. "Met een lekker wijntje erbij uit onze wijnkelder", lacht hij. "Ook vinden Elli en ik theater en cultuur heel leuk. Elli is vrijwilligster bij DOK6 theater, dus hier komen we regelmatig." Sporten vindt hij ook leuk. "Ik doe aan wielrennen en wandelen. Ook ben ik lid van het schuttersgilde in Helden en van de Rotary Club. Hobby's genoeg, stilzitten of televisiekijken doe ik niet zo snel."

Tekst en beeld: Floor Velthuizen