Baarlose basisscholen verkozen tot winnaars kinderraad met wandeling

Kinderen van basisscholen Omnibus en Diamant uit Baarlo zijn met hun ingezonden voorstel verkozen tot winnaar in de kinderraad. Het voorstel van de Baarlose scholen was een wandeling voor jong en oud om de eenzaamheid van ouderen te verminderen en samen sportief bezig te zijn.

De deelnemende kinderen van basisschool Omnibus en Diamant zagen de winst niet aankomen. Met één stem verschil wonnen ze van een andere school die het idee van een ‘anti-pestgroepje’ initieerden. In totaal waren er zeven inzendingen. Tijdens de finale, die woensdag 15 juni plaatsvond, mochten de drie geselecteerde groepen vanuit verschillende scholen uit Peel en Maas nogmaals de ideeën pitchen. Er werden kritische vragen gesteld door leden uit de kinderraad aan de bedenkers van de voorstellen. Vervolgens werd er gestemd door kinderen uit de raad, waarna het winnende idee uit de stemming rolde: een wandeling voor jong en oud.

Als prijs ontvingen de scholen met het winnende idee een plakkaat. “Er mag maximaal 2.500 euro worden uitgegeven aan het plan. Een wandeling kost niet veel geld. Wel zit er bij deelname aan de wandeling een goodiebag inbegrepen. Mochten de kosten oplopen door veel aanmeldingen, dan gaan we op zoek naar sponsoren die de extra kosten kunnen dekken”, zegt begeleidster Suzan Hermans.

De kinderen van de Baarlose basisscholen, Gwen, Roosje, Ilse en Tessel, zijn met samenvoegende ideeën tot het idee voor de wandeling gekomen. Het idee is ontstaan doordat de kinderen merkten dat ouderen in coronatijd door het hebben van minder sociale contacten sneller eenzaam zijn. De uitwerkingen van de plannen voor de wandeling zijn nog in volle gang. Leerlingen en docenten van basisschool Omnibus en Diamant worden betrokken in de uitvoering. De kinderen van het winnende idee geven aan dat de wandelafstand zich beperkt tot ongeveer 5 kilometer, zodat de afstand makkelijk vol te houden is. Het idee is om tijdens de wandeling opdrachten te organiseren, zodat de wandelaars iets kunnen leren onderweg. De verwachting is dat de wandeling in september 2022 op een zondag gaat plaatsvinden in Baarlo. Panningen en Meijel volgen wellicht nog als locatie. Een specifieke datum is nog niet bekend.

De kinderen werden gedurende het jaar begeleidt door een zogeheten ‘buddy’. Suzan Hermans stond de raadskinderen uit Baarlo gedurende tijd bij. Daarnaast is ze één van de initiatiefnemers van de kinderraad. “We hebben vanuit de kinderraad verschillende buddy’s, dat zijn raadsleden. Iedere deelnemende school krijgt een buddy toegewezen. Daarmee begeleid je kinderen met ideeën en in de uitvoering. We vragen ze ook om advies.”

Suzan geeft aan dat de gemeente Peel en Maas het belangrijk vindt om kinderen te betrekken bij de organisatie. “We proberen de kinderen wat bij te brengen over hoe het in de ‘echte’ gemeenteraad te werk gaat. De gemeente vindt het belangrijk om de stem van de kinderen te laten horen en ze iets bij te brengen over hoe een democratie werkt”, geeft Suzan aan. De kinderen zelf vinden het ook leerzaam. “Je ziet hoe het in het echt te werk gaat, hoe ze discussiëren en welke vragen er gesteld kunnen worden”, zegt een van de kinderen met het winnende idee.

Tekst en beeld: Milou Peelen