Docenten en leerlingen uit Peel en Maas beklimmen Alpe D’Huez

21 docenten/begeleiders en 21 leerlingen van het Blariacumcollege in Venlo beklimmen op zaterdag 17 september de Alpe D'Huez voor het goede doel Kidzbase. Onder de leerlingen en docenten/begeleiders zijn tien fietsers uit Peel en Maas. Voor de Maasbreese Max Vrenken is het een extra uitdaging. Hij is namelijk blind en gaat samen met een buddy op een tandem de klim maken.

De 15-jarige Max Vrenken uit Maasbree is blind geboren, maar dat weerhoudt hem er niet van om aan de Big Climb mee te doen. Hij ziet het zelfs als een uitdaging om samen met een buddy de berg te beklimmen. Het is een route van 14 kilometer lang met een hoogteverschil van 1 kilometer. "Ik fiets samen met een onderwijsassistente van het Blariacum. Ze heeft me een keer eerder geholpen op school, dus ik weet wie ze is. Verder is één van de deelnemende leerlingen mijn beste vriend, met de anderen uit de groep heb ik nooit gesproken."

Buddy
Het Blariacumcollege wil leerlingen laten zien dat je zuinig moet zijn op je lichaam en dat je keuzes moet maken in je leven. Daar hoort ook een gezonde leefstijl bij. Zo’n vijftien jaar geleden zocht het Blariacumcollege een uitdaging om concreet werk te maken van de Gezonde School. Die uitdaging werd de Big Climb en dus het beklimmen van de Alpe d'Huez. Sinds de meivakantie zijn 21 leerlingen en 21 collega’s van het Blariacum in training om deze 'Nederlandse berg' binnenkort te bedwingen. Max traint drie keer per week, geeft hij aan. "Samen met mijn buddy, waar ik in mijn vrije tijd mee train, ren ik veel. Ook ga ik regelmatig fietsen, dus de Big Climb moet goed komen", zegt hij zelfverzekerd.

Wennen
Toen Max acht weken oud was, kreeg hij oogkanker, waardoor hij nog maar 3 procent kon zien. Dat wil zeggen dat hij destijds alleen contouren en kleuren zag. Sinds zijn 9e is hij volledig blind, maar het verschil tussen licht en donker is voor hem nog zichtbaar. "Ik ben het fietsen op een tandem gewend, omdat ik dit al jaren doe. Het is denk ik meer wennen voor de persoon die voorop fietst. Zij heeft een ander gevoel bij fietsen. Ik hoef in principe alleen maar mijn benen te bewegen. Wel is het belangrijk dat we goed met elkaar communiceren en dat is wel even wennen."

Om als leerling deel te nemen aan de Big Climb, moet je gevraagd worden door een docent, geeft Max aan. "Vaak zijn dat leerlingen die meer zelfvertrouwen kunnen krijgen van dit project. Ik ben denk ik gekozen omdat het de eerste keer is dat ze een blinde leerling mee kunnen nemen. Dat vind ik een leuke uitdaging. Natuurlijk speelt het mee dat ik in mijn vrije tijd ook sportief ben. Ik hoop een leuke herinnering hieraan over te houden. Straks kan ik tegen iedereen zeggen dat ik de Alpe d`Huez op ben gefietst. Daar ben ik wel trots op en mijn ouders, zusje en opa, die me komen aanmoedigen, ook."

21 haarspeldbochten
Het team zamelt geld in voor het goede doel Kidzbase, dat door middel van kleinschalige projecten kleur geeft aan het leven van kinderen en ze het gevoel geeft dat ze speciaal zijn. Onlangs is het team van het Blariacum een statiegeldactie gestart. De klim telt 21 genummerde haarspeldbochten, per bocht hopen de leerlingen 21 euro op te halen. "Kidzbase zet zich bijvoorbeeld in voor kinderen die uit huis worden geplaatst. Ik vind het goed van onze school dat ze dit doel hebben gekozen. Met het de opbrengst van onze actie kunnen die kinderen ook sportieve dingen doen."

Tekst: Jeanine Hendriks