Het eerste jaar van Saar Fransen als kinderburgemeester zit er op

Nu de laatste kinderraadsvergadering is afgerond, zit ook het eerste jaar van kinderburgemeester Saar Fransen uit Panningen erop. Volgens haar was het een leerzame periode en kijkt ze met veel plezier uit naar het volgende jaar.

De destijds 10-jarige Saar Fransen werd vorig jaar na het insturen van een filmpje over haarzelf uitgekozen als kinderburgemeester. In die tijd waren en nog beperkingen vanwege corona. Haar eerste activiteit vond daardoor digitaal plaats. "Dat vond ik niks", blikt Saar terug. Saar staat liever voor een groep mensen, geeft ze aan. Een interview afleggen is voor haar niet meer spannend. "Ik heb geen zenuwen meer om voor mensen te spreken. Dat had ik in het begin wel een beetje, maar nu vraag ik me af waarom ik eerst zenuwachtig was. Ik vind het zelfs leuk om voor de camera te staan."

Dodenherdenking
Volgens Saar is het burgemeesterschap leuker dan verwacht. "Ik had niet gedacht dat ik zo veel dingen zou mogen doen. Eén keer per maand staat er wel wat gepland. Het leukste was voor mij om de prijzen uit te reiken tijdens de jeugdkinderkunstwedstrijd in Grashoek en om een gedicht voor te lezen tijdens Dodenherdenking. De kunstwedstrijd vond ik leuk, omdat ik Ans al kende van mijn eigen schilderles. De Dodenherdenking vond ik wel spannend, want er waren ontzettend veel mensen aanwezig. Van tevoren heb ik het gedicht een paar keer geoefend met mijn ouders. Tijdens de herdenking ging het heel goed."

Over de vergaderingen van de kinderraad is Saar ook superenthousiast. De vergadering openen en sluiten was volgens haar net zo leuk als bij evenementen aanwezig zijn. "Ik kan niet kiezen tussen wat ik het leukste vindt", geeft ze aan. De voorbereidingen voor de vergadering deed ze met een begeleider van de gemeente, die haar vertelde hoe ze haar tekst het beste kon beginnen of eindigen. "Dat vond ik niet zo moeilijk. Er komen meteen zinnen uit mijn mond." Ook de burgemeester heeft haar tips gegeven. "Ze heeft mij geleerd hoe ik mensen het beste kan aanspreken. Ik wist niet dat dat kon", zegt Saar lachend.

Jeugdcarnaval
Volgend jaar staan voor Saar verschillende activiteiten op het programma. Na de zomervakantie wordt het jeugdlintje weer uitgereikt en ook staat dat jaar jeugdcarnaval op het programma. "Ik heb echt zin in het volgende jaar als kinderburgemeester. De jeugdcarnaval is voor mij één van de leukste dingen. Mijn hele familie houdt van carnaval. Ik zal dan met de jeugdprinsen mee moeten, maar ik maak zeker tijd om zelf ook carnaval te vieren."

Nu ze een jaar heeft geproefd aan het burgemeesterschap, droomt ze nog steeds van een baan als burgemeester. "Het is superleuk om mensen te ontmoeten en overal bij aanwezig te zijn. Het lijkt me leuk om later ook burgemeester te zijn, maar ik heb nog steeds veel andere opties openstaan. Ik vind bijna alles leuk."

Tekst: Jeanine Hendriks