Hectisch begin voor wethouder Erik Nijssen

Erik Nijssen uit Koningslust werd begin juni aangesteld als wethouder met de portefeuille vitale gemeenschappen, sport, openbare ruimte en duurzaamheid. Onderwerpen die vanuit zijn werk en interesse voor hem niet geheel onbekend zijn. Door de aankondiging van de energieschaarste in Noord-Limburg mocht Nijssen meteen aan de slag met met hectische werkweken tot gevolg.

Voor Erik Nijssen is op onregelmatige tijden werken geen nieuwe koek. Voordat hij 'ja' zei tegen het wethouderschap had hij een eigen adviesbureau in de duurzame energie. "Mijn vrouw en twee kinderen zijn het gewend dat ik vaak in de avonduren of weekenden moest werken", legt Nijssen uit. Ondanks de ervaring die hij op dit gebied heeft, omschrijft Nijssen de eerste weken als wethouder toch als hectisch. "Ik had me sowieso al ingesteld op drukke weken, maar er kwam op het laatste moment ook de aankondiging over de energieschaarste bij TenneT bij. Dat onderwerp moest meteen worden opgepakt."

Dorpsoverstijgend
Gezien zijn kennis over duurzame energie, past zijn portefeuille bij hem. Ook besturen is voor Nijssen geen onbekend terrein. "Ik heb enkele jaren bij het dorpsoverleg in Koningslust gezeten. Daar werd mijn interesse gewekt om dorpsoverstijgend te gaan werken. Ik heb me aangemeld bij Lokaal Peel en Maas en werd twee jaar geleden burgerraadslid. Dat ik tijdens de verkiezingen op plaats zes werd gezet, had ik van tevoren niet verwacht."

Lokaal Peel en Maas haalde tien zetels binnen en Nijssen kreeg de kans bij de coalitieonderhandelingen aan te schuiven. Ook maakte hij aanspraak op een plek aan de raadstafel. Toch koos hij ervoor om die kans aan hem voorbij te laten gaan en zich uiteindelijk aan te melden als wethouder. Nijssen was echter niet de enige binnen zijn partij. "De sollicitatiegesprekken liepen goed en ik werd uiteindelijk gekozen als wethouder. Voorheen nam ik met mijn adviesbureau dagelijks nieuwe projecten aan, maar ik kon mijn klanten niet laten weten dat ik wethouder zou worden. Op een creatieve manier heb ik ze afgezegd. Uiteindelijk heb ik het werk voor mezelf stopgezet. Ik ben nog steeds blij met mijn keuze om me aan te melden als wethouder. Elke dag is anders en dat maakt het werk variƫrend en leuk."

Nu de introductieweken erop zitten en de zomervakantie nadert, gebruikt Nijssen die tijd om zich in te lezen in de lopende projecten. "Ik vind alles interessant, waardoor ik me graag inlees over alles. Een bijkomstig voordeel is dat ik weinig slaap nodig heb en in de ochtend, wanneer nog iedereen ligt te slapen thuis, de dossiers erbij pak." Nijssen geeft aan dat hij nog veel op zijn bordje krijgt de komende tijd. Zo zit de fusie tussen de voetbalclub van Panningen en Egchel eraan te komen en is Kessel nog bezig met het Maasterras en de verbouwing van De Paort. "Beide besluiten brengen sentiment en historie met zich mee. Het is moeilijk om het voor beide partijen goed te doen. Dat is natuurlijk vervelend, maar ik sta daar zelf heel nuchter in."

Over de toekomst van Peel en Maas is hij duidelijk. "Het is belangrijk dat we doorgaan op de huidige manier", zegt Nijssen. Wel ziet hij nog verbeterpunten binnen het zelfsturingstraject. "Dat is een plan dat zich door de tijd ontwikkelt. Wel moeten we als gemeente een grens aangeven waar onze taken en waar die van de gemeenschap liggen. Het zelfsturingstraject is nooit af en kan in de toekomst alleen maar beter worden."
Uitdagingen ziet Nijssen onder andere in het buitengebied. Ook dat is volgens hem een meerjarenplan. Dat geldt ook voor de dorpsvisies die er nog aan zitten te komen. "Er lopen nog veel dossiers en het is belangrijk dat de burgers zich gehoord voelen daarbij. Dat laatste is voor mij een drijfveer om dit werk te doen."

Tekst: Jeanine Hendriks
Beeld: Stefan Koopmans