Financiële onzekerheid bij verbouwing De Paort in Kessel, projectgroep nog altijd positief over doorgang

Door stijgende bouwkosten verlopen de voorbereidingen voor de verbouwing van De Paort in Kessel minder soepel dan verwacht. Momenteel is de werkgroep bouw druk bezig met besparingen in kaart te brengen om het plan nog door te kunnen laten gaan. Ondanks de onzekerheid staat de werkgroep er nog positief in.

Waar de werkgroep had gehoopt nu midden in de verbouwing te zitten, ziet dat er in werkelijkheid anders uit. Er worden nog altijd voorbereidingen getroffen om het financiële plaatje rond te krijgen. "Toen we de offerte van de aannemer ontvingen, zagen we dat de bouwkosten substantieel gestegen zijn. Die kosten zitten vooral in installaties, zoals de lift of de luchtventilatiesystemen. Ook al zouden we De Paort niet gaan vernieuwen, dan waren deze vervangingen toch nodig. We hebben te maken met een oud gebouw dat niet meer voldoet aan de eisen. Het liefste waren we al aan het bouwen geweest in plaats van zoeken naar nieuwe motivatie", geeft Maud Willems van de werkgroep aan.

Creatieve manier
Omdat er een totaal nieuwe situatie is ontstaan en het plan op zijn kop werd gegooid, trok de werkgroep recent aan de bel bij de gemeente. Wethouder Erik Nijssen kwam op bezoek en gaf de werkgroep huiswerk mee. Willems: "We gaan samen zoeken naar een oplossing, maar hoe die oplossing vanuit de gemeente eruitziet, is onbekend. Momenteel bekijken wij alle opties en zoeken we zelf naar besparingen, wel met het doel dat alle verenigingen, de bieb en de dorpsontmoeting het gebouw kunnen gebruiken. Daardoor is ook die uitbouw noodzakelijk. Uiteraard hebben we ook het scenario besproken waarin we het nodige budget niet rondkrijgen, maar wij zien reële opties om kosten te besparen en zijn ervan overtuigd dat we een creatieve manier vinden om het probleem op te lossen. Als het aan ons ligt, gaat de verbouwing door."

Op de achtergrond zijn de vrijwilligers ook hard bezig met het aanschrijven van fondsen. In september hopen ze daar een punt achter te zetten. "Binnenkort hopen we ook leuke acties in het dorp op te zetten, maar je kunt pas wat van de mensen vragen als het plan concreet is. Momenteel hebben we weinig te communiceren. We hopen de financiën snel rond te krijgen."