Marinka Lemmen-Vissers

Op woensdag en vrijdag is Marinka te vinden bij de stichting Dorpsontmoeting Kepèl, in Panningen, waar ze werkt als coach dagbesteding. Naast haar werk zet ze zich regelmatig vrijwillig in bij andere verenigingen of organisaties, want stilzitten is niet aan Marinka besteed. Deze week wordt Marinka Lemmen-Vissers (35) uit Panningen geplukt.

Marinka groeide op in Grashoek. "Een klein dorp, maar dat had ook weer zijn charme. Het is een hechte gemeenschap daar. Op mijn 21e werd het voor mij tijd om het huis te verlaten, ik was er klaar voor." Dat had mede te maken met haar jeugdliefde Roy, waar ze intussen al bijna twintig jaar mee samen is. "Samen met Roy kocht ik in Panningen een huis in de wijk De Riet. Na een aantal jaren verhuisden we, maar bleven in dezelfde wijk. Een gezellige en betrokken buurt, met alle voorzieningen om de hoek. Het is heerlijk om met de fiets naar het werk te gaan, dat biedt me veel vrijheid."

Activiteitenbegeleidster
Met werkervaring binnen diverse doelgroepen, koos Marinka er ruim een jaar geleden voor om te solliciteren bij de Dorpsontmoeting in Panningen. "Na de middelbare school rondde ik de opleiding SPW4 af. Tijdens mijn opleiding werkte ik als activiteitenbegeleidster bij De Zorggroep en als woonbegeleidster bij Daelzicht. Eenmaal gediplomeerd kreeg ik een leuke uitdagende én vaste baan aangeboden bij Daelzicht in de crisis-/intensieve gehandicaptenzorg, waar ik personen met moeilijk verstaanbaar gedrag en/of agressief gedrag begeleidde. Omdat het werk lichamelijk zwaar kan zijn en een polsblessure volgde, heb ik besloten terug de activiteitenbegeleiding in te gaan. Dat is ook iets wat ik heel graag doe." Nu werkt Marinka 16 uur als coach welzijn, wat wil zeggen dat ze activiteiten begeleidt, maar ook een schakel is tussen gemeenschap, gemeente en de organisatie. Daarnaast begeleidt ze vrijwilligers, verzorgt ze de social media en heeft ze samen met de penningmeester zicht op de financiën. "Toen ik begon, kon niemand mij inwerken op mijn dagen, waardoor ik zelf mijn weg heb kunnen vinden met de bezoekers en vrijwilligers. Achteraf was dat super. Ik kreeg de mogelijkheid om onbevooroordeeld de nieuwe visie 'Vitale gemeenschappen' van de gemeente met het gedachtengoed 'positieve gezondheid' bij de Dorpsontmoeting te ontwikkelen."


Dorpsontmoeting
De Dorpsontmoeting is een ontmoetingscentrum voor en door inwoners van Panningen, met als doel het bevorderen van het welzijn van de bezoekers, door het samenbrengen van mensen. Activiteiten vormen hierbij een middel. Dit gebeurt in een ontspannen sfeer, met en voor elkaar, ondersteund door beroepskrachten en vrijwilligers. "We spelen in op de wensen van de bezoekers en zoeken de verbinding met het gemeenschapshuis en het dorp. Iedereen die behoefte heeft aan het maken van een praatje of het spelen van een spelletje is welkom." Volgens Marinka geeft het veel voldoening om mensen samen te brengen. "Ik doe het heel graag. Het voelt niet als werk om hier elke week te zijn. Tegen mijn twee kinderen zeg ik altijd: 'mama mag weer gaan werken.'"

Leerkracht
Een tijdje twijfelde Marinka nog om de opleiding tot basisschoollerares te gaan volgen, maar al snel veranderde ze van gedachten. "Toen ik vanwege mijn pols niet in de zorg kon werken, heb ik de basisschool ondersteund in allerlei taken. Zo keek ik toetsen na en begeleidde ik enkele kinderen met bijvoorbeeld lezen en rekenen. Kinderen zijn onbevangen en dat vind ik heerlijk. Maar in het onderwijs heb je met zoveel meningen te maken en tegenwoordig sta je als leraar voor grote klassen. Ik heb echt respect voor ze. Toen ben ik erachter gekomen dat ik meer van de diepgang ben en vooral contact wil leggen met mensen, daar heb je tegenwoordig als leraar minder tijd voor."

De Leistert
Toch is Marinka nog regelmatig op school terug te vinden als vrijwilliger. "Ik ben luizenmoeder", zegt ze lachend. "Ook als vrijwilliger in de bibliotheek van de FavoRIET. Zo kan ik toch mijn steentje bijdragen. Dat heb ik vanuit huis meegekregen en mensen weten je ook weer te vinden. Ik zou het mooi vinden als mijn kinderen Guus en Wout later ook wat voor de maatschappij terug willen doen." Marinka is ook actief als vrijwilliger bij 112 on Wheels en verkeersregelaar bij het historisch motoren- en tractorenfestival. Ook neemt ze deel aan activiteiten bij Buurtvereniging de Kronkel. Vervelen hoeft Marinka zich dus nooit. Op de momenten dat het gezin een weekend vrij heeft, is ze te vinden op camping de Leistert in Roggel, waar het viertal een stacaravan heeft. "Daar is het echt genieten. Omdat we er al jaren komen, kennen Guus en Wout genoeg andere kinderen om mee te spelen. We hebben op de camping echt ons eigen plekje gemaakt en daarom proberen we regelmatig naar de camping te gaan."

Afvallen
Nu de zomervakantie is begonnen, is het moment voor Marinka daar om voor het eerst in lange tijd weer een bikini te dragen. "Ik ben 25 kilo afgevallen. Daarom is het voor mij best spannend om weer in bikini rond te lopen", zegt ze lachend. Marinka geeft aan veel last te hebben gehad van zwangerschapsmisselijkheid en daarna te zijn aangekomen. Uiteindelijk ging er een knop om en besloot ze dat ze weer op haar oude gewicht wilde komen. "Met hulp van een coach ben ik een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet gaan volgen. Onlangs heb ik 40 kilometer gelopen op de zaterdag tijdens de Vierdaagse in Panningen en toen merkte ik dat ik me echt fit voel. Daar kan ik echt van genieten." Wandelen biedt volgens Marinka ontspanning en het is vooral gezellig om samen met vriendinnen te doen. "Na de zwangerschapsgym gingen we elke week wandelen, langzaam werd dit groepje groter met mama’s van het schoolplein. De ene week lopen we drie keer en de andere week maar één. Het ligt er helemaal aan wie er zin en tijd heeft. Maar als we gaan wandelen, is het altijd leuk om weer samen te kletsen."

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks