Oorlogsmonument Beringe volledig gerestaureerd

Het oorlogsmonument dat op het kerkhof in Beringe staat, is volledig gerestaureerd. Met behulp van een crowdfunding en financiële bijdragen, staat het monument er weer keurig bij volgens bestuurslid Giel Joosten uit Beringe.

Bestuurslid Giel Joosten startte eerder dit jaar een geldinzamelingsactie met als doel om 3.000 euro op te halen om de restauratie van het oorlogsmonument te financieren. Dat is ruimschoots gelukt. “Ik heb aan de Beringse gemeenschap gevraagd of ze financieel wilde bijdragen aan de restauratie. Daarnaast hebben we van bedrijven, Windpark Egchelse Heide, de parochie en nakomelingen van oorlogsslachtoffers die bij het monument begraven liggen, gulle bijdragen mogen ontvangen, waardoor we het benodigde bedrag van 3.000 euro opgehaald hebben”, zegt Giel. Toch blijkt dat bedrag uiteindelijk niet genoeg. “Er zijn uiteindelijk meer kosten bijgekomen, waardoor we nu nog geld tekort komen. Ik heb contact gehad met Dorpscoöperatie Steingood Beringe, die mij heeft toegezegd dat zij die kosten aanvult.”

Verschil van dag en nacht

Volgens Giel moest er veel gebeuren aan het oorlogsmonument. “Het oorlogsmonument was voorheen een schande voor de parochie. Het zag er écht niet uit. We hebben van het opgehaalde bedrag nieuwe granietplaten geplaatst en de vloer vernieuwd met nieuwe tegels. De platen met de namen van de gevallenen wilden we in eerste instantie opknappen, maar dat vereiste veel werk en precisie, waardoor we gekozen hebben voor nieuwe platen”, zegt Giel. Alle werkzaamheden zijn verricht door vrijwilligers van Heemkundevereniging Helden. “Het is een verschil van dag en nacht. Ik krijg veel reacties van dorpsbewoners die het een fantastisch resultaat vinden. Ook ik vind dat we een mooi resultaat hebben geboekt. Ieder moment van de dag kunnen mensen het gerestaureerde oorlogsmonument in Beringe bewonderen”, zegt Giel trots.

Tekst: Milou Peelen