Rouwbegeleidster Marjolijn Geenen start bijeenkomst voor eenzame mensen die verbinding zoeken

Bij het Huis van Troost en Afscheid in Panningen worden sinds kort bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die zich eenzaam voelen en hun verdriet willen delen. In het uitvaartcentrum van Fien Bos ontvangt rouwbegeleidster Marjolijn Geenen uit Egchel deze mensen om ze met elkaar te verbinden en meer zingeving te geven.

Sinds 1,5 jaar runt Marjolijn Geenen een praktijk waarbij ze als rouwtherapeut ondersteuning biedt aan mensen die vastlopen in hun verliesbeleving. Vanaf haar 11e groeide ze op met het Tibetaans boeddhisme, een levensbeschouwing waarbij praten over de dood als normaal wordt gezien. "In het Westen wordt de dood als een eng onderwerp gezien en creëren mensen angst ervoor. In het boeddhisme betekent de dood dan ook niet het einde, maar een transitie naar een nieuw leven. Er wordt dus ook makkelijker over de dood gepraat. Door middel van de lessen die ik al die jaren heb mogen volgen, heb ik vele inzichten gekregen en methodes geleerd om mensen te helpen met het verwerken van rouw. Dit is voor mij de reden geweest om de opleiding tot rouwbegeleider te volgen en uiteindelijk een praktijk te beginnen."

Uit gesprekken met cliënten kwam volgens Marjolijn naar voren dat voornamelijk veel weduwnaars kampen met eenzaamheid. Ze willen niet met hun verhaal te koop lopen, hebben het idee dat ze hun verdriet voor zichzelf moeten houden of weten niet hoe ze erover kunnen praten. "Daarnaast hebben mensen vaak een oordeel klaar over rouwen. Je merkt dat de samenleving aan het verharden is. Ook heb je een groep die niet weet wat ze moeten zeggen tegen iemand die rouwt. Er heerst echt een taboe op het onderwerp." Het idee voor een Plek voor Troost werd daardoor geboren.

Elke woensdag vormt de huiskamer van het Huis van Troost en Afscheid het decor van keukentafelgesprekken met diepgang, zoals Marjolijn de bijeenkomsten omschrijft. "We bieden de mensen een warme binnenkomst, zodat ze zich thuis voelen en daardoor hun verhaal durven doen. Alles is aan tafel bespreekbaar en wat er wordt besproken blijft tussen de muren van het afscheidshuis. Het doel is om steun bij elkaar te vinden en wellicht elkaar in de toekomst buiten op te zoeken en samen een nieuwe weg in te slaan. 10 procent van wat er wordt besproken, gaat over rouwen, het overige kan over alledaagse dingen gaan. Vaak denken mensen bij het woord rouwen aan het verlies van een dierbare, maar het komt in zoveel facetten van ons leven voor."

De bijeenkomsten zijn geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of overtuiging. Er wordt een maximum van tien personen gehanteerd, zodat Marjolijn haar aandacht over iedereen kan verdelen. "Eenzaamheid is een universeel onderwerp. In de coronatijd zijn veel mensen alleen doodgegaan, waardoor de betrokkenen het verlies niet goed hebben kunnen afsluiten. Rouwen start bij het nemen van afscheid. Als je daarmee zit, mag je tijdens de bijeenkomst je hart luchten en over het verdriet in gesprek gaan met lotgenoten. Je kunt ook altijd iemand meenemen, als je liever met iemand samen gaat."

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend binnenlopen op woensdag 30 november en woensdag 14 december van 14.00 tot 16.00 uur.