Nieuwe cyclus P&M Liedjesfestival begint in Kessel

Het P&M Liedjesfestival beleeft op zaterdag 12 januari de 25e editie. Het is de eerste van de nieuwe cyclus die de komende jaren langs alle dorpen van Peel en Maas en Neer trekt. De nieuwe overkoepelende stichting is vanaf de komende editie samen met de carnavalsvereniging van het betreffende dorp organisator van het evenement. Dit jaar valt die eer te beurt aan De Kevers uit Kessel.

In een tent voor Kasteel De Keverberg in Kessel strijden de winnaars van de liedjesavonden uit de gemeente op 12 januari voor de winst van het Lindebuimke. Vorig jaar won Óm in te Lieste uit Neer, het enige dorp van buiten Peel en Maas, het evenement. De vraag was of het duo een opvolger zou krijgen. In de wandelgangen ging het gerucht dat het P&M Liedjesfestival zou ophouden te bestaan. Die kans was ook zeker aanwezig, vertellen betrokkenen.

De animo was bij verschillende verenigingen laag, zo vertellen Mark Jacobs, voorzitter bij carnavalsvereniging De Kevers, en Peter Engels van Omroep P&M. "De kleine carnavalsverenigingen hadden moeite met het grote financiële risico en het was voor hen lastig om genoeg vrijwilligers bij elkaar te krijgen." Dat risico moet verminderd worden door de nieuwe overkoepelende stichting die werd opgericht na overleg met alle verenigingen. Peter maakte al negentien P&M Liedjesfestivals mee in de organisatie en werd voorzitter van de nieuwe Stichting Cultureel Erfgoed Peel en Maas en omstreken.

Eén van de belangrijkste zaken die is afgesproken, is dat de overkoepelende stichting ieder jaar de organiserende vereniging meehelpt met advies en voorstellen. "In de stichting zitten mensen met kennis van organiseren", vertelt Peter. "De verenigingen kunnen op hen leunen." Daarnaast komt er een draaiboek dat ieder jaar doorgegeven wordt. Mark: "Bij de vorige cyclus was het nog zo dat 90 procent door de vereniging zelf uitgevogeld moest worden. We hopen met het draaiboek ervoor te zorgen dat ongeveer de helft al voorgekauwd is straks. Cijfers werden voorheen vaak angstvallig geheim gehouden, maar die kunnen nu discreet aan de stichting gegeven worden. Dan kunnen ze het jaar erna weer gebruikt worden."

Qua financiën is het de bedoeling dat er sponsoren gevonden worden die zich voor meerdere jaren aan het liedjesfestival verbinden. "Kleine dorpen hebben weinig grote bedrijven", vertelt Peter. "Dan krijg je dat de verenigingen uit die dorpen aankloppen bij grote bedrijven uit grotere dorpen zoals Panningen. Die hebben dan bijvoorbeeld het jaar daarvoor al gesponsord en trekken er niet meer aan. Dat willen we voorkomen door meerjarige contracten af te sluiten. Zo verlichten we de zorgen voor de kleine dorpen."

Kessel heeft de eer dit jaar het P&M Liedjesfestival te organiseren en de nieuwe cyclus af te trappen. Er worden bij deze editie een aantal nieuwe zaken geïntroduceerd. Zo is de jurering op de schop gegaan. "Dat hebben we weggehaald bij de verenigingen", vertelt Peter. "Dat maakt het objectiever." De jury bestaat daarom uit vijf artiesten uit buurgemeenten. Verder zijn ook de prijzen, het Lindebuimke en de PJP-bokaal, vernieuwd.

Wie er gaat winnen, is voor Peter en Mark nog een raadsel. "De beste", aldus Peter. "Ik ben de laatste weken met heel veel dingen bezig geweest, maar eigenlijk niet met de nummers", aldus Mark. "We zijn er als Kevers wel al helemaal klaar voor en de tent is zo goed als uitverkocht." De strijd tussen de dorpen van Peel en Maas kan zodoende op zaterdagavond weer losbarsten.

De deelnemers aan het P&M Liedjesfestival zijn dit jaar: Aod Prinse Kepèl uit Panningen, De Batjakkers uit Egchel, Sjots, Sjeif & oet de maot uit Koningslust, Blieve Lache uit Meijel, Manon en Bart uit Baarlo, Jill en Anne uit Maasbree, Aod Prinse Kessel-Eik uit Kessel-Eik, Pim van Wylick uit Kessel, Romy en Laura uit Beringe, Zoë mer get uit Grashoek, Merge wèr uit Helden en Prinseraod uit Neer.

Kijk voor meer informatie over het festival over www.pmliedjesfestival.nl of www.cvdekevers.nl