Schrijfactie Amnesty resulteert in 78 brieven en 56 kaarten

De schrijfactie Write for Rights van Amnesty Peel en Maas heeft 78 brieven en 56 kaarten opgeleverd. Die worden gestuurd naar presidenten, ministers en koningen om gerechtigheid te vragen voor verschillende vrouwen die onrecht is aangedaan. Write for Rights is een wereldwijde actie waarbij honderdduizenden mensen brieven schrijven.

Volgens Amnesty kan het massaal schrijven van brieven en kaarten ervoor zorgen dat er genoeg druk op regeringen komt te staan om mensen vrij te laten, te stoppen met martelen of bescherming te geven. De actie, die wereldwijd plaatsvond rond maandag 10 december, nam het de afgelopen keer op voor vrouwelijke activisten. In Peel en Maas werd op zaterdag 8 december in het Huis van de Gemeente gehoor gegeven aan de actie van Amnesty International.

De Braziliaanse Marielle Franco werd in maart vorig jaar vermoord. Ze zette zich tijdens haar leven in voor de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land. De Braziliaanse president kreeg zes brieven en acht kaarten waarin hij werd opgeroepen de moord te onderzoeken, de verantwoordelijken te berechten en de de mensenrechtenactivisten in Brazilië te beschermen. Gulzar Duishenova uit Kirgizië, die opkomt voor vrouwen met een handicap, kreeg tien brieven en vijf kaarten. De parlementsvoorzitter van Kirgizië werd opgeroepen een eind te maken aan de discriminatie van mensen met een handicap.

Vitalna Koval uit Oekraïne komt op voor vrouwen en LHBTI'ers. Twaalf brieven en dertien kaarten gingen vanuit Peel en Maas naar de Oekraïense autoriteiten om haar te beschermen tegen rechts-extremistische groepen. Pavitri Manjhi uit India neemt het al jaren op tegen twee bedrijven die onder vals voorwendselen grond opkopen en energiecentrales bouwen. De politie in India werd door middel van twaalf brieven en zeven kaarten opgeroepen haar te beschermen.

Verder gingen er acht brieven en vijf kaarten naar Geraldine Chacón uit Venezuela die opkomt voor jongeren uit arme gebieden. Atena Daemi uit Iran, die strijdt tegen de doodstraf in haar land, kon op negen brieven en zes kaarten rekenen. De Zuid-Afrikaanse Nonhle Mbuthuma kreeg twaalf brieven en zes kaarten om haar te steunen in haar acties waarbij ze opkomt voor haar gemeenschap en het milieu. Ten slotte kreeg de Marokkaanse Nawal Benaissa negen brieven en zes kaarten. Zij komt op voor bewoners van het Rif-gebied in haar land.