Heldense visclub heeft veel last van hangjeugd

Visclub HSV De Ruisvoorn in Helden heeft al jaren last van een groep jongeren die de parkeerplaats bij de visvijver als hangplek ziet. Ze laten veelvuldig afval achter, scheurden onlangs met auto's een strook gras naast de parkeerplaats kapot en op woensdag 2 januari werd het nieuwe jaar gestart met het afbranden van de houtopslag van de vereniging. De Ruisvoorn wil camera's ophangen om de overlast aan te pakken.

Verschillende keren per week komen bestuurslid William Guenne of een ander lid van HSV De Ruisvoorn naar visvijver De Breeƫrpeel. Daar treffen ze regelmatig een puinzooi aan op de parkeerplaats. Etensresten, verpakkingen van McDonald's, blikjes drinken, maar ook 'feestartikelen'. "Gebruikte condooms, wietzakjes en in de zomer wel eens de overblijfselen van een barbecue", vertelt Guenne. "Het is al jaren aan de gang, maar het is een openbare parkeerplaats. Dat is lastig aanpakken."

De visvijver ligt een flink stuk buiten Helden in een dunbevolkt gebied. Genoeg privacy voor de jeugd dus die na zonsondergang met auto's dankbaar gebruik maakt van de parkeergelegenheid. "Als ze alles zouden opruimen en niks kapot zouden maken, was er niet veel aan de hand", vertelt Guenne. "Maar alles wordt gewoon uit het raam gegooid. Wij ruimen alles weer op, samen met cliƫnten van Daelzicht die hier regelmatig meehelpen in het onderhoud. We hebben op de parkeerplaats drie prullenbakken staan, maar een paar meter lopen is blijkbaar te veel voor de hangjeugd."

Guenne is zelf ook wel eens naar een auto toegelopen om te vragen of ze hun rotzooi willen opruimen. "'Dat hebben wij niet gedaan', zeggen ze dan. Ik kan dan niks bewijzen." Ook de politie weet van de overlast en komt regelmatig een kijkje nemen. "Maar meer dan wegsturen kunnen zij ook niet doen", vertelt Guenne. "Daarom denken we erover om camera's op te hangen. Dat hebben de politie en brandweer ons aangeraden. Misschien dat dat de hangjeugd wat afschrikt."

Normaal gesproken blijven de jongeren op de parkeerplaats, maar af en toe wagen ze zich op het terrein van de visvijver. Nadat eerder al een keer het clubhuis werd beschoten met luchtdrukpistolen, brandde in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 januari of in de ochtend van 2 januari de houtopslag van de vereniging af. "Er is geen gasaansluiting hier, dus we doen alles met een houtkachel", aldus Guenne. "Het hout dat we daarvoor gebruiken lag buiten netjes opgeslagen. Dat is afgebrand. We kunnen niet bewijzen dat het hangjongeren zijn geweest, maar die kans is wel erg groot."

De vereniging heeft afgelopen jaar een nieuwe opslagplaats gebouwd. De houtstapel lag daar achter. "Gelukkig hadden we het brandhout ver genoeg van het nieuwe gebouw neergelegd, zodat dat gespaard is gebleven. De brandweer heeft de nieuwe loods nog nat moeten houden, want de damp kwam van de stenen af." Toch kan de brand nog een vervelend staartje krijgen. "Er zit mogelijk asbest in de platen die op de opslag lagen", vertelt Guenne. "Dat wordt nog onderzocht, maar als dat inderdaad zo is, wordt dat een grote kostenpost."

De overlast bezorgt de visclub veel opruimwerk en het is niet heel bevorderlijk voor het imago. "Als je kinderen hebt, laat je ze niet graag naar een club gaan waar op de parkeerplaats drugs gedeald wordt", aldus Guenne. "Ik parkeer ook wel eens naast een auto die hier staat en daar zijn jongeren een nummertje aan het maken. Ze stoppen niet eens als ze me zien. Hopelijk kunnen de camera's iets veranderen aan de situatie."

De visclub vraagt mensen die misschien iets gezien of gehoord hebben tijdens de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 januari of in de ochtend van 2 januari zich te melden bij de vereniging of de politie. Melden bij HSV De Ruisvoorn kan door een mail te sturen naar secretariaat@hsvderuisvoorn.nl