Jeugdige eigenaren klaar voor opening Club Ultra

Ze mogen dan pas 22 en 19 jaar oud zijn, vanaf vrijdag 11 januari staan Remco Heussen en Jip Haanen iedere week voor de taak hun Club Ultra te vullen met bezoekers. Het voormalige Club Palladio werd eind vorig jaar overgenomen door de Venlose investeerder Nino Venezia. Die bemoeit zich echter niet met de zaken, maar laat alles over aan de twee jonge mannen.

Egchelnaar Remco Heussen volgde de mbo-opleiding media en evenementenmanagement en richtte een paar jaar geleden Prime Events op om evenementen als Vigorous Indoor te kunnen organiseren. Dat alles deed hij samen met Jip Haanen, die momenteel een tussenjaar heeft genomen om zich volledig te kunnen focussen op Club Ultra. Begin vorig jaar begon het idee bij hen te leven om iets te gaan doen met het toen al bijna een jaar failliete Club Palladio.

De twee begonnen aan een project dat op vrijdag 11 januari het voorlopige hoogtepunt bereikt. "Het was een lange weg", vertellen de twee. "Toen we het voor het eerst kenbaar maakte, dachten veel mensen dat het een idee was dat wel over zou waaien. Zelfs onze ouders dachten er zo over", aldus Remco. "We hebben zelf ook wel eens gedacht: waar zijn we in godsnaam aan begonnen? Dat we voor hetzelfde geld net zo goed een nieuw pand hadden kunnen bouwen. Maar Palladio is voor ons een monument. We wilden gewoon heel graag hier nieuw leven in blazen."

Toch was het vaak niet makkelijk, zo vertellen de twee. "We kregen toch vaak te maken met vooroordelen, omdat we zo jong zijn", vertelt Jip. "Mensen gaan er dan al snel van uit dat je de zaakjes niet goed op orde hebt. Maar dan kwamen ze langs en dan zagen ze dat we het toch allemaal prima geregeld hadden." Zeker financiƫn regelen was lastig. "Banken zijn er niet happig op om zo'n jonge mensen een lening te geven en ook leveranciers namen ons niet altijd serieus", vertelt Remco. "We hebben gebruikgemaakt van ons netwerk en bijvoorbeeld familie om alles te regelen. Ondernemen is risico nemen, anders ga je er ook niet 100 procent voor."

Nadat het nieuws van de heropening van de club in de wereld kwam, rezen er bij onder meer buurtbewoners en in de politiek vragen en kritiek. Jip en Remco gingen in gesprek met alle partijen en organiseerden op donderdag 3 januari een informatieavond voor buurtbewoners. "Het was heel erg druk", vertelt Remco. "Iedereen kreeg een papier waarop kort stond uitgelegd hoe wij omgaan met alle zaken die mogelijk overlast veroorzaken. We onderhouden goed contact met de politie en wij weten ook dat zij weinig capaciteit hebben. Wij voelen daarom de verantwoordelijkheid om de straat veilig te houden, ook na sluitingstijd. Daarom gaan onze beveiligers dan buiten staan om alles in de gaten te houden."

De verpaupering van een aantal panden die onderdeel uitmaken van de club heeft een hoge prioriteit bij Jip en Remco. "Op de achtergrond zijn we al bezig met adviesrapporten over wat we met die panden kunnen. We hebben nog geen idee wanneer we het kunnen oplossen, maar dat gaat zeker gebeuren. Ook de optie om de parkeerplaats openbaar te maken, zijn we aan het onderzoeken." Bij de informatieavond kwam volgens de twee jonge ondernemers veel positieve geluiden naar boven. "Veel mensen lieten weten het knap te vinden dat we dit op onze leeftijd al doen", vertelt Jip. "De buurtbewoners waren blij dat ze kunnen overleggen en ze wensten ons veel succes."

Het concept is ten opzichte van Palladio veranderd. "We willen bijvoorbeeld bandjes of een keer wat grotere artiesten als Maan laten optreden", aldus de twee jonge ondernemers. "En we organiseren ook iedere maand een avond voor de jeugd vanaf 16 jaar. We richten ons op alle leeftijden en we willen de gezellige, robuustere sfeer terug laten komen. Verder is het de bedoeling wat vaker bruiloften of bedrijfsfeesten te houden hier. Natuurlijk zijn ook de lokale verenigingen welkom voor hun activiteiten."

Remco en Jip hebben er veel zin in en hopen op een mooi openingsweekend. "We kijken nu steeds tegen een lege zaal aan. Hopelijk staan er vrijdag en zaterdag meer dan duizend feestvierende mensen hier. Dan is het geslaagd."