Geplukt Piet Schers

Sinds Piet Schers (70) uit Meijel afscheid moest nemen van zijn werk als vrachtwagenchauffeur leidt hij een actief vrijwilligersleven, onder meer voor de Meijelse kerk. “Ik ben graag onder de mensen en ik probeer altijd het beste uit iedereen te halen”. Deze week wordt Piet geplukt.

Piet groeide op in een groot gezin met negen broers en zussen en woonde op de Donk in Meijel. Toen hij op zijn elfde van school af kwam, begon hij aan de Landbouwschool in Helden, waarna hij ook nog even op de mts in Venlo zat. Vervolgens heeft hij twee jaar als kraanmachinist gewerkt bij Woningbouwbedrijf Neduco in Beringe.

“Het liefst wilde ik iets voor mezelf beginnen”, aldus Piet. “Ik ben een cursus champignonteelt gaan volgen, maar mijn vrouw Thea wilde destijds liever geen bedrijf beginnen. Daardoor ben ik uiteindelijk als vrachtwagenchauffeur gaan werken.” Dat heeft Piet in totaal 35 jaar volgehouden, totdat hij in 2003 een hartinfarct kreeg. Een jaar later werd hij weer getroffen. “Gelukkig heb ik er sindsdien nooit meer één gehad. Maar ik mocht hierdoor van het UWV nog maar één dag in de week werken. Doordat ik toen meer tijd kreeg, ben ik er van alles bij gaan doen.”

STREAMER: Kerkklokken luiden

Zo was hij actief als vrijwilliger bij de voetbalclub, de lokale rommelmarkt, de Meijelse zeskamp, de kienavonden van de missie en bij de BHV-zwemgroep. Verder was Piet al sinds 1985 lid van het kerkelijk herenkoor in Meijel, waarvan hij later ook penningmeester werd. Maar vanaf het moment dat hij minder ging werken, werd hij ook lid van het kerkbestuur en dat doet hij inmiddels al zo’n twaalf jaar met heel veel plezier. “Als vrijwilliger ben ik eigenlijk steeds meer betrokken geraakt bij het hele reilen en zeilen van de kerk. Zo onderhoud ik samen met een trouwe groep vrijwilligers het kerkhof en doen we allerhande klussen. Ook luid ik de klokken indien het nodig is. Het zijn hele fijne mensen die hier samenwerken, we hebben het altijd goed samen.”

STREAMER: 'Geniet als kinderen nog klein zijn'

Door zijn werkzaamheden op het kerkhof heeft Piet vaak met de dood te maken. “Gelukkig kan ik er heel goed mee omgaan. Respect voor de overledene staat altijd voorop en ik heb er geen moeite mee om mensen te begraven. Al is het natuurlijk wel een ander verhaal wanneer de overledene heel dicht bij je staat, zoals toen ik vijf jaar geleden mijn vrouw Thea heb begraven.” Piet kende zijn vrouw bijna vijftig jaar en samen kregen ze twee zonen, David en Dennis. Inmiddels zijn er ook twee kleinzonen, Finn (7) en Seth (4), die Piet maar al te graag verwent. “Je moet genieten van de kinderen wanneer ze klein zijn, die tijd gaat zo snel. Ik ben vroeger veel van huis geweest door mijn werk als chauffeur. Nu mijn vrouw overleden is en ik zelf het huishouden doe, besef ik pas goed hoeveel werk ze had in huis en met de kinderen.”

Voor Piet zou de kerk een plek mogen zijn waar iedereen graag komt, ongeacht of en hoe iemand gelooft. “De kerk an sich kan zoveel functies hebben. Het zou mooi zijn als daar veel meer gebruik van zou worden gemaakt. Gelukkig kan er al steeds meer in de kerk, veel meer dan vroeger.” Een voorbeeld hiervan is het Oogstdankfeest, dat eens in de drie jaar plaatsvindt en waar Piet mede-initiator van is. “In september vindt de derde editie plaats, we zijn nu al bezig met de voorbereidingen. De hele kerk wordt versierd met onder meer zonnebloemen, fruitbomen en dromenvangers. Het is echt geweldig om zoiets mee te mogen organiseren."