Poll week 02

Hangjongeren bestrijd je door thuissituatie aan te pakken

Een groep jongeren beschouwt het terrein van visclub HSV De Ruisvoorn in Helden al jaren als ‘haar’ hangplek. Ze laten afval achter, vernielen het terrein en gebruiken of dealen er drugs. De politie weet ervan en komt regelmatig kijken, maar kan niet meer doen dan ze wegsturen. “Daarom denken we erover om camera’s op te hangen. Misschien dat dat de hangjeugd wat afschrikt”, aldus bestuurslid William Guenne van de visclub.

Overlast van hangjongeren aanpakken doe je door het onaantrekkelijk voor ze te maken om op die plek te blijven hangen. Dat kan met camera’s, irritante hoge geluiden, controle door politie of grote lampen op te hangen waardoor ze goed zichtbaar zijn. Dan gaan ze vanzelf wel weg en is het probleem opgelost.

Aan de andere kant verplaats je daar het probleem alleen maar mee. De jongeren zoeken wel een andere plek om hun tijd door te brengen en hun rommel te dumpen. Ze blijven wegjagen heeft dus geen zin. Het is veel effectiever om instanties in te schakelen die de jongeren thuis bezoeken. Misschien hebben ze thuis problemen en is dat de reden dat ze op straat hangen.

Hangjongeren bestrijd je door thuissituatie aan te pakken. Wat vindt u?