Nashville

Nashville staat bekend om zijn ongekende muzieksfeer. Een geweldige stad waar in zo ongeveer ieder café wel een bandje op aan het treden was toen ik samen met een vriend een bezoek bracht aan The Country Music Capital of the World eind 2014. De naam van deze legendarische plek wordt nu bezoedeld door een manifest van de Southern Baptist Convention uit 2017.

Wat jammer dat dezelfde stad waar het museum van de beste muzikant ter wereld (Johnny Cash) staat nu geassocieerd wordt met homohaat en te fanatieke religieuze leiders. The Nashville Statement werd in 2017 gepresenteerd door de Southern Baptist Convention en is een verklaring over hoe christenen zich zouden moeten gedragen. Eén van de zaken die benoemd worden, is dat christenen homoseksualiteit moeten afwijzen.

Nashville ligt natuurlijk wel in een gelovig gedeelte van de Verenigde Staten, maar daar hebben wij in licht beschonken toestand wandelend door de muzikale stad in ieder geval niets van meegekregen. Ongelooflijk dat uit die sfeervolle stad zo’n ongelooflijk achterhaalde verklaring komt. Maar goed, laat ik me daar maar niet over opwinden. Vele ge­meen­tes in het land hebben inmiddels een regenboogvlag opgehangen om te laten zien hoe hun vlag er bij hangt (jaja, woordgrap).

Ik laat mijn herinneringen aan die mooie stad niet verloochenen door een verklaring van mensen die niet helemaal snappen hoe de wereld tegenwoordig werkt. Als ik aan Nashville denk, denk ik nog steeds vooral aan de nummers van, overigens overtuigd christen, Johnny Cash. De laatste regels van Man in Black had hij gisteren geschreven kunnen hebben. ‘I’d love to wear a rainbow every day, And tell the world that everything’s OK, But I’ll try to carry off a little darkness on my back, ‘till things are brighter, I’m the Man In Black.’