Engeltje op schouder van één huurder

Waar eigenlijk het volledige pand in de as werd gelegd door de brand, had één huurder alle geluk van de wereld. De ruimte waar Panningnaar Pim Panken van licht en geluidverhuur Ligra Support zijn spullen had staan, bleef wonderwel gespaard. "Ik heb ontzettende mazzel gehad."

Toen Pim een telefoontje kreeg dat het gebouw in brand stond en niet meer te redden was, had hij weinig hoop op een goede afloop. "Je kunt wel zeggen dat ik paniek had toen", vertelt hij. "Ik heb een paar weken geleden mijn baan opgezegd om me fulltime te gaan richten op het verhuren van licht- en geluidsinstallaties. Ik was nog bezig met het regelen van allerlei zaken en ik had nog geen tijd gehad om een brandverzekering af te sluiten. Ik dacht dus dat ik alles kwijt was en niks vergoed zou krijgen."

Het lot bleek Pim goed gezind. Zijn gehuurde ruimte was letterlijk de enige plek van het gebouw waar de brand en het bluswater geen extreme schade aanrichtten. "Mijn ruimte was ooit bedoeld als opslagplek voor gevaarlijke stoffen en had een betonnen dak en zware ijzeren deur. Daardoor is de brand niet bij mijn spullen gekomen. Het bluswater kon niet door het beton heen, maar is wel een beetje langs de muren naar beneden gesijpeld. Er stond een laagje water in de ruimte, maar omdat ik mijn spullen in flightcases heb staan, zijn die niet nat geworden."

Pim had toevallig de avond van tevoren een gedeelte van zijn spullen buiten de ruimte gezet. "Die ben ik wel kwijt. Daar zat behoorlijk wat meter aan nieuwe bekabeling en een dj-meubel bij. Voor de rest is het alleen roet van de hoezen en flightcases afpoetsen. Sommige spullen hebben afgelopen weekend alweer gedraaid. Over het geheel gezien, kun je dus wel zeggen dat ik er ontzettend goed van af ben gekomen."