Windmolenparken tekenen overeenkomst

Vertegenwoordigers van Windpark Egchelse Heide en Coöperatie Zuidenwind hebben op woensdag 5 september een samenwerkingsovereenkomst getekend. Er werd onder meer afgesproken dat beide windparken zo'n 10.000 euro per jaar in een omgevingsfonds stoppen.

De turbines van Windpark Egchelse Heide, vijf in totaal, moeten in het buitengebied van Egchel en Beringe komen en die van Zuidenwind aan de Leudal-kant bij Heibloem. Daar verrijzen twee nieuwe turbines en staan momenteel al vijf windmolens, waarvan één ook van Coöperatie Zuidenwind is. Omdat de molens vrij dicht op elkaar komen te staan, nemen ze wind van elkaar af. Dat betekent dat de bestaande molen van Zuidenwind waarschijnlijk minder elektriciteit gaat produceren en dus minder opbrengt.

De twee initiatieven hebben in hun samenwerkingsovereenkomst afgesproken dat Zuidenwind afziet van compensatie voor de verminderde opbrengst. "Afspraak is wel dat dit geld beschikbaar komt voor de omgeving in het Windparkfonds van Egchelse Heide", aldus Adrie van Oerle, projectleider van Windpark Egchelse Heide. "Verder onderzoeken we momenteel de ontwikkeling van een gezamenlijk kabeltracé naar het Enexis-station aan de Keup in Helden. Ook bij het opzetten van de omgevingsfondsen en toekomstige communicatie wordt de samenwerking gezocht."

Voorzitter John Schoonbroodt van Zuidenwind laat weten dat beide parken dezelfde aanpak hanteren voor de omgeving. "Vanuit beide initiatieven wordt nu hetzelfde bedrag, jaarlijks 1 euro per geproduceerde MWh, in een omgevingsfonds gestort. Dat betekent dat er per windturbine jaarlijks ongeveer 10.000 euro beschikbaar komt voor de omgeving."

Beide windparken hopen eind 2019 hun windmolens te hebben staan. Tegenstanders van Windpark Egchelse Heide hebben een rechtszaak lopen tegen gemeente Peel en Maas om de windmolens tegen te houden. Die rechtszaak vindt in januari van volgend jaar plaats.