Brand legt bedrijvenpand Panningen plat

Een grote brand heeft een bedrijfsverzamelpand op het industrieterrein in Panningen in de nacht van donderdag 6 op vrijdag 7 september volledig in de as gelegd. Het gebouw waar negen bedrijven zaten, was niet meer te redden door de massaal aanwezige brandweer. Het vuur verwoestte vrijwel alles wat in het gebouw te vinden was.

In het voorste gedeelte van het bedrijfsverzamelgebouw zat eigenaar Snijcentrum Zuid-Nederland. Het achterste gedeelte werd gebruikt door acht huurders. SatinVastgoed.nl was verantwoordelijk voor het verhuur en beheer van de verschillende ruimtes. "Ik kreeg vrijdagochtend rond 04.00 uur een telefoontje dat er brand was", vertelt Norbert Panken van SatinVastgoed.nl. "Ik ben natuurlijk meteen gaan kijken en ik zag dat het foute boel was."

Na gesprekken met de hulpdiensten begon Panken aan een belrondje langs de gedupeerde huurders. "Die schrokken uiteraard", vertelt hij. "Hun leven stond ineens op de kop. Het pand werd voornamelijk gebruikt als opslagplaats. De meeste huurders zijn alles wat er in hun ruimte lag kwijt. Er zaten ondernemers in die na het weekend weer bij klanten moesten zijn. Zo'n inventaris heb je niet zomaar terug en ze moesten meteen op zoek naar een andere ruimte. Voor hen is het een hele lastige kwestie. We zijn vrijdag meteen vol aan de slag gegaan om te kijken of er een oplossing was voor de huurders."

STREAMER: ‘Woorden schieten te kort’

Voor het HTB autosportteam was de brand een regelrechte nachtmerrie. Werkelijk alles van het team stond in het gebouw. "Onze twee vrachtwagens, gereedschap, een autobrug, werkbanken, de teamkleding, acht auto's waaronder zes crosswagens, dus echt gewoon alles", vertelt lid van het team en dochter van de oprichter, Vivian Verbugt. Een neef van haar zag op weg naar het werk dat het pand in brand stond en informeerde de andere teamleden. "We wisten nog niet hoe erg het precies was en pap is meteen de auto in gesprongen om te gaan kijken." Toen volgde de grootste klap. Er viel niks meer te redden. "Papa is 35 jaar geleden begonnen met het team en heeft het door de jaren heen opgebouwd. Dat is nu in één klap weg."

Het team zette een berichtje op hun Facebook-pagina over de brand om duidelijk te maken waarom ze niet aanwezig konden zijn bij de volgende wedstrijd. "Daar kregen we zo ontzettend veel reacties op. Hartverwarmend hoe iedereen meeleefde. We kregen berichtjes dat we vrachtwagens, auto's en gereedschap mochten lenen. Dat heeft ons heel erg goed gedaan." Mede daardoor was snel duidelijk dat het team niet stopt. "Opgeven is geen optie", aldus Vivian. "We moeten weer vanaf nul beginnen en weten niet hoe we alles gaan regelen en oplossen, maar we gaan het zeker proberen."

Ook Rudi Versteegen werd hard geraakt. De Panningnaar zat met zijn dakdekkersbedrijf in het gebouw. "Het was mijn kantoor, werkplaats en opslagruimte. Ook mijn bus stond er. Het hele bedrijf is weg." Ondanks de tegenslag blijft Rudi er rustig onder. "Het is uiteindelijk maar materieel. Dat is allemaal te vervangen en ik had bovendien veel spullen op de locatie staan waar we bezig waren. Als ondernemer moet je doorgaan." Dat deed Rudi dan ook. Nog voordat de zon goed en wel op was vrijdag, was hij al bezig met het regelen van allerlei zaken. "Ik ben van nature heel nuchter. Toen ik naar de brand reed en zag dat werkelijk alles in lichterlaaie stond, schakelde ik meteen over. Ik bedacht meteen wat ik allemaal moest regelen."

Rudi wist heel snel een nieuwe bus, aanhangwagen en zelfs al een nieuwe locatie te regelen. "Ik ben door veel partijen heel goed geholpen. Mijn administratie staat allemaal online, dus daar kan ik zo bij. Het grootste nadeel is dat mijn aantekeningen nu verbrand zijn." Maar meer nog dan zijn eigen leed, vindt Rudi het voor de andere bedrijven vervelend. "Snijcentrum had alles daar en kan nu niets doen en voor het raceteam is het ook verschrikkelijk. Zij worden in hun hart geraakt. Bij mij is alles wel te vervangen."

STREAMER: Oorzaak lastig te achterhalen

Hoe de brand is ontstaan, wordt misschien wel nooit duidelijk. "Het pand is te zeer verwoest, zo vertelde de brandweer", aldus Panken. "Het is lastig te achterhalen waar het begonnen is. Het is wel duidelijk dat het gebouw gesloopt gaat worden. We zijn nu nog aan het overleggen wanneer dat gaat gebeuren." De enorme brand had nog veel rampzaliger kunnen uitpakken. "We hebben heel veel geluk gehad dat de wind niet richting het industrieterrein waaide", aldus Panken. "Anders had het voor de buurpanden heel slecht kunnen aflopen."