Asperges zijn het witte goud niet meer

30-5-2018 door: Redactie
Jarenlang konden er niet genoeg asperges aangeleverd worden door de telers. De groente werd volop gegeten, vooral onder de rivieren, en alles wat over was, ging naar Duitsland. Het aantal telers werd steeds groter en ook het areaal aspergevelden dijde steeds maar uit. Diezelfde telers zien nu dat een overschot aan asperges de markt kapot maakt. De tijden van het witte goud zijn voorbij.
maskTop
Asperges zijn het witte goud niet meer
maskBottom

“Het probleem”, zo vertelt teler Frans Beumers uit Panningen, “is dat er te veel asperges zijn én dat de supermarkten te veel macht hebben.” Frans teelt al veertig jaar asperges en weet wel hoe het wereldje in elkaar steekt. “Vorig jaar zijn we nog door het oog van de naald gekropen. Toen is het twee weken slecht geweest. Dit jaar hebben we vier weken ver onder de kostprijs de asperges verkocht. Ik moest 1.000 euro per dag toeleggen.”

Eind april, begin mei was voor de aspergetelers in Peel en Maas dramatisch. “Op een gegeven moment kreeg ik 1,29 euro voor een kilo asperges”, vertelt Frans. Om quitte te kunnen spelen, moet ik eigenlijk zo’n 2,50 euro per kilo krijgen. Op elke kilo heb ik dus 1,21 euro bijgelegd.” Ook andere telers ondervonden de gevolgen van de slechte prijs. Luc Linders uit Beringe stopte een week eerder dan normaal met steken. “We moesten elke dag geld bijleggen. Een schommelende prijs is niet erg, maar vier weken lang is niet vol te houden.”

Volgens teler Jos Slots uit Kessel kreeg hij verschillende weken één euro minder per kilo dan vorig jaar. “Dat komt neer op 50.000 euro minder opbrengst. Op een paar percelen zijn we eerder gestopt met steken en met één perceel zijn we zelfs helemaal gestopt. Daar kwamen niet genoeg kilo’s meer vanaf.”

De telers moesten dus geld bijleggen de afgelopen weken. Allemaal geven ze aan dat het probleem op twee gebieden ligt: een teveel aan asperges, zowel in de regio als uit het buitenland, en te veel macht van de retailers oftewel de supermarkten. “Jarenlang werd ons gezegd dat we meer asperges moesten telen en dat de vraag groot was”, vertelt Luc Linders. “Nu leveren we veel en lezen we in de media dat een derde van de aspergevelden eigenlijk moet verdwijnen.”

Nog een probleem is het feit dat in Duitsland velden vol asperges zijn aangelegd de afgelopen jaren. “Zij zijn zelfvoorzienend geworden”, vertelt Frans. “Vroeger ging het overschot van ons allemaal de grens over, maar nu krijgen wij uit landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland de asperges binnen. En ook hier zijn de telers veel groter geworden. Iedereen kreeg subsidie vanuit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) van de Europese Unie.” Met de GMO kunnen producenten van groenten en fruit subsidie krijgen op onder meer de aanleg van aspergevelden en daar is massaal gebruik van gemaakt. Frans: “Daarnaast zijn alle kosten, zoals werknemers, machines en grondstoffen hoger geworden. Om die te kunnen betalen, moet je meer produceren. Nu zijn we op het punt gekomen dat we daar tegenaan lopen. De vraag is overstegen.”

En dan zijn er nog de supermarkten. “Er wordt een spelletje met ons gespeeld”, vertelt teler Dré Engels uit Panningen. “Een goede prijs voor de asperges geven, boeit de supermarkten niet. In de winkel betaal je gewoon 4 euro voor een kilo, terwijl wij voor die kilo 1,60 euro hebben gekregen.” Frans, Luc en Jos beamen dat verhaal. Het gaat volgens de telers soms zelfs zo ver dat asperges die helemaal niet bestaan voor de veilingklok komen. Puur om de prijs te drukken. Dré pleit daarom voor een bodemprijs van asperges. “Als de retailers dat niet willen betalen, dan dumpen we de asperges. Maar dat is een lastig verhaal.”

Het dumpen van asperges betekent namelijk geen inkomsten voor een teler. “Iedereen moet toch zijn lasten betalen”, aldus Frans. “Iedereen is met zijn eigen bedrijf bezig. Dat is ook logisch. Maar alle telers op één lijn krijgen, gaat niet lukken. Als ik de asperges niet lever, dan doet iemand anders het wel.” Een andere oplossing is volgens Frans om meer spreiding te krijgen in de teelt. Niet iedereen vroeg of midden in het seizoen, maar ook telers die later hun asperges afzetten. “Maar een late teelt betekent op een laat moment inkomsten, dus ook dat is lastig.”

Het beste voor de telers zou zijn als een aantal van hen zou wegvallen. Minder telers betekent minder aanbod. “Er gaan ook telers omvallen”, voorspelt Frans. “Nu worden zaken boekhoudtechnisch opgelost door de bank door bijvoorbeeld de afschrijving te verminderen. Over drie of vier jaar vallen de echte klappen als de banken hun handen terug gaan trekken”, denkt Frans. “Dan gaan we het zien.”

De vier telers zeggen allemaal hetzelfde: de gouden tijden van de sector liggen achter ons. Frans: “Stel dat je je bedrijf wilt verkopen, dat lukt nu echt niet meer. Acht jaar geleden was je het zo kwijt geweest.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie