Baarlonaar in Groot Limburgs Dictee

13-6-2018 door: Redactie
Baarlonaar Herman Ewalds stond dinsdag 12 juni in de finale van het Groot Limburgs Dictee in Sittard, dat werd georganiseerd door dagblad De Limburger en dialectvereniging Veldeke Limburg. Ewalds wist het echter niet tot de top drie te schoppen. “Het was een eer om mee te mogen doen. Volgend jaar proberen we het gewoon weer.”

De Baarlonaar is in zijn eigen dorp lid van Historische Werkgroep De Borcht en werkte samen met Herman van Megen aan twee woordenboeken van het Baarlose dialect. Die werden in 2016 gepresenteerd. Ewalds kwalificeerde zich door een tekst die in de krant De Limburger stond, te vertalen in zijn eigen Baarlose dialect. “Dat ik aan de finale mocht meedoen, is toch een bevestiging dat we het goed hebben gedaan met onze boeken”, vertelt hij. “Ik heb het ook geheel uit mijn hoofd vertaald, al heb ik misschien één woordje even opgezocht.”

Tijdens de grote finale in Sittard werden er teksten voorgelezen in dialecten uit Venray, Venlo, Weert, Roermond, Sittard, Maastricht en Kerkrade. Deelnemers aan het dictee moesten de teksten in dat dialect opschrijven. “Dat was erg moeilijk”, aldus Ewalds. “Maar de belevenis was erg mooi en ik ben weer een ervaring rijker. Het was een eer om in de finale te mogen staan en was dan ook meer dan de moeite waard. Volgend jaar proberen we het gewoon weer.”

De Echtse radio- en televisiepresentator Henk Hover werd de winnaar van het dictee. Hij maakte in totaal 55 fouten.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie