Boeren verlangen naar stevige bui

8-8-2018 door: Redactie
De droogte die wekenlang het land in de ban hield, drijft veel boeren in het nauw. Hun oogsten dreigen te mislukken, de dieren hadden het zwaar en het lange en vele werk op het land putte hen fysiek en mentaal uit. Boeren in Peel en Maas zien de regen maar wat graag komen op hun inmiddels verdroogde vlaktes. Is het niet voor hun gewassen, dan wel voor de koeien en varkens.
maskTop
Boeren verlangen naar stevige bui
maskBottom

De aardappelen, maïs, wortelen, bieten en chinese, witte en rode kolen van Nena Gijsen (29) en Chiel van den Eertwegh (27) uit Kessel moeten juist nu groeien en goed blijven. Lukt dat niet, dan is de oogst verloren, vertelt Nena. Ze woont samen met haar vriend Chiel, die twintig uur per dag bezig was met het beregenen van het land. Daarnaast moesten ook de gewassen verzorgd en de 150 vleeskoeien gevoerd worden. “De eerste weken ging het nog wel, maar Chiel raakte op een gegeven moment lichamelijk flink uitgeput”, vertelt Nena. “Veel stress, lange dagen, weinig slaap en weinig eten. Maar de gewassen moeten goed blijven en het beregenen moest doorgaan. Hij moest wel, want anders is er straks geen oogst.”

Om alle boeren een hart onder de riem te steken, besloot Nena woensdag 1 augustus een bericht op haar Facebook te plaatsen. Niet om zielig te doen, maar om mensen te laten beseffen dat het boerenleven niet over rozen gaat, schrijft ze. “Dus fietsers, klaag niet over die idioten die het water op de weg laten sproeien. Denk aan die ‘idioten’ die 24/7 bezig zijn met hun werk, zodat iedereen straks weer warm eten op het bord heeft liggen. En boeren, denk eraan: na zonneschijn komt regen.”

Vanwege de hitte begon de dag voor varkensboer Danny van der Coelen (29) uit Baarlo vaak al om 03.00 uur, zodat hij voor het heetst van de dag zijn werk erop had zitten. “Met zo’n weer is het vooral belangrijk dat de varkens het niet te warm krijgen”, vertelt hij. “In de stal draaiden daarom ventilatoren, die zorgen voor een briesje, en we sproeiden een waternevel. Dat werkte als een soort airco, zodat de lucht in de stal koel blijft.” Door de warmte dronken de varkens veel, maar aten ze minder. “Daardoor groeien onze vleesvarkens minder snel en duurt het langer voor ze volgroeid zijn. De mest raak je nu niet kwijt en ook met de gewassen die we verbouwen waar veevoer van wordt gemaakt, gaat het slecht. Als boer hang je uiteindelijk toch onderaan, dus is het voor ons afwachten wat de voerprijs gaat doen en wat het betekent voor de kostprijs van vlees. Het weer heb je niet in de hand en daardoor kun je je werk niet doen zoals je wil. Dat is frustrerend, maar we moeten toch door.”

Frank Tillemans (37) uit Beringe heeft negenhonderd Limousin-runderen, die hij houdt voor het vlees. Ook Frank vreest vanwege het droge weer voor de voerprijs. “Droog gras, of hooi, dat de koeien buiten krijgen, heb ik nog genoeg. Maar als we nog meer van zo’n weer krijgen, dan gaat het niet de goede kant op met het veevoer.” In de stal worden de koeien gevoerd met een mengsel van onder andere maïs, graan, hooi en aardappelpuree dat als restproduct uit de frietfabriek komt. “Doordat de gewassen het nu zo slecht doen, is de kans groot dat er straks minder voer is, of dat het veel duurder wordt.”

Hij wil geen kapitalen betalen voor het voer en wil ook niet bij de bank om een lening gaan vragen. “Dus ik denk dat ik als oplossing mijn veestapel maar ga verkleinen dit jaar.” Gemiddeld slacht Frank vijftien tot twintig koeien per week, maar koopt hij er ook regelmatig bij. “Als ik de komende maanden geen nieuwe kalveren koop, heb ik over een paar maanden nog een paar honderd koeien. Die kan ik dan tenminste nog te eten geven. Het gaat even niet anders. Soms moet je in dit werk zakelijk en hard zijn. Nu wachten we rustig af op een gunstigere periode.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie