De Greune Blèdjes onderhouden Plattelandshoés

8-8-2018 door: Redactie
Het is voor de tuinbezitters in de gemeente moeilijk om alles netjes groen en levend te houden met het droge weer. Zeker als je daarnaast ook nog een ander hofje verzorgt. Voor de zeven leden van tuinploeg De Greune Blèdjes betekent het droge weer aanpoten. Zij houden namelijk het groen rondom het hospice en verblijfhuis Plattelandshoés in Panningen bij.
maskTop
De Greune Blèdjes onderhouden Plattelandshoés
maskBottom
Cor Clareboets, Jac Janssen, Jac Janssen, Frans Korsten en vooraan Bart Ebisch. Niet op de foto: Jac Luijten en Frans Joosten (Foto: Bart Ebisch)

Met zeven man sterk houden ze al een jaar de tuin van het Plattelandshoés bij. De laatste weken, of eigenlijk maanden, is dat niet zo gemakkelijk. Door de droogte stoten bomen bladeren af om het spaarzame water te behouden voor de cruciale onderdelen. “Het lijkt wel herfst, zoveel bladeren moeten we elke keer opvegen”, vertelt Bart Ebisch, tuinploegvrijwilliger sinds het eerste uur.

De taak van De Greune Blèdjes is het onderhoud van de tuin van het hospice en het verblijfhuis. Doordat de tuin nog niet helemaal klaar is, zijn er vaak aanvullende taken die verricht moeten worden. “We verleggen stoepen, rooien bomen, brengen het tuinafval naar de gemeente en ga zo maar door”, vertelt Bart. Dat gebeurt dus naast de onderhoudswerkzaamheden als grasmaaien, vegen en sproeien. Eén van de laatste grote taken is het vlechten van ijzeren manden waar keien in komen. De schanskorven sieren weldra de entree van het hospice. “Vlechten, keien erin doen, mandje dicht maken en vervolgens de manden stapelen. Dat is een zware taak in de hitte van de laatste weken”, aldus Bart.

De tuin van het Plattelandshoés is nog niet helemaal klaar. Vanuit de straat gezien is de rechterkant al wel helemaal in orde, maar de linkerkant moet nog aangepakt worden. Momenteel is het een parkeerplaats, zonder enige vorm van groen. “Daar beginnen we in het najaar aan”, vertelt Bart. “Eerst nu maar eens zorgen dat we alles aan de rechterkant in leven houden.” De leden van de tuinploeg sloten zich ieder om een eigen reden aan. De één houdt vooral van tuinieren, terwijl de ander het belangrijk vindt dat de cliënten van het hospice kunnen genieten van een mooie tuin. Bart werd lid omdat hij iets voor de gemeenschap wil betekenen. “Het loont zich wel. De cliënten en hun bezoekers zitten vaak op de terrasjes in de tuin. Ze hebben dan iets te kijken en genieten van het buiten zijn. We krijgen vaak complimentjes. En van de vrijwilligers krijgen we altijd een heerlijke kop soep tussen de middag, dat is ook erg fijn.”

De Greune Blèdjes is nog op zoek naar uitbreiding van het vrijwilligersbestand. De werkzaamheden zijn zelf in te vullen en kunnen iedere dag van de week gedaan worden, zowel in een groepje als alleen. Aanmelden kan door contact op te nemen met Bart Ebisch via bebisch@ziggo.nl of door te bellen naar 06 42 94 91 50.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie