Een podium geven aan ‘De Vreemdeling’

24-8-2017 Advertorial
De Heren Lazaristen kwamen in 1903 als vreemdelingen naar Panningen. Ze waren niet meer welkom in Frankrijk en zochten hun toevlucht in het gastvrije Limburg. Nu 114 jaar later willen de Lazaristen de moderne ‘vreemdelingen’ een podium bieden. Op zondag 17 september wordt daarom in het klooster in Panningen een themamiddag gehouden waar verschillende vreemdelingen komen vertellen over hun komst naar Peel en Maas. In aanloop naar de bijeenkomst stelt een aantal van hen zich voor in de HALLO De eerste is Mateusz Domagalski (25) uit Polen.
maskTop
Een podium geven aan ‘De Vreemdeling’
maskBottom

Mateusz kwam op zijn twaalfde van Polen naar Nederland. Samen met zijn ouders en zus liet hij vrienden en familie achter in Szczecin en vertrok het gezin naar het verre Nederland. “Ik was toen heel enthousiast en blij dat we naar Nederland gingen”, vertelt Mateusz. ”Je hoorde wel vaker dat mensen bij ons uit de buurt hierheen gingen en nu vertrokken we zelf.” Zijn ouders besloten naar Nederland te vertrekken, aangezien Mateusz’ moeder al in Rotterdam werkte en woonde. Ze kwamen terecht in Venlo.

Het enthousiasme over het vertrek naar Nederland bleef bestaan bij Mateusz toen hij met zijn zus en drie andere Polen in een internationale klas kwam te zitten. “We vormden samen een groepje en we waren vrienden. We woonden echter ver uit elkaar, dus buiten school zagen we elkaar niet veel. Voor de rest kende ik eigenlijk niemand. Ik heb de hele basisschool in Polen doorlopen, dus mijn vrienden zaten nog in Polen.”

Na het eerste jaar werd het lastiger voor Mateusz. Zijn zus wilde terug naar Polen en hij vond het zelf ook lastig om vrienden te maken. Na twee jaar schakelklas ging hij de opleiding MBO commercieel medewerker volgen en leerde hij Nederlands spreken. “Na mijn stage bij de bibliotheek in Panningen kreeg ik een parttime baantje en leerde ik meer mensen kennen”, vertelt hij. Mateusz nestelde zich in Nederland en maakte zich de cultuur eigen. “Ik kan me nu niet eens meer voorstellen dat ik nog terug ga naar Polen. Al weet je het nooit.”

Dat was in eerste instantie wel de bedoeling van de ouders van Mateusz. Maar zes jaar geleden werd het Mateusz duidelijk dat zijn moeder in Nederland wilde blijven. “We hadden tot die tijd nog een huis in Polen dat we verhuurden”, vertelt hij. “Dat was volgens mij met de achterliggende gedachte dat we nog altijd terug zouden kunnen gaan als het niet beviel hier. Zes jaar geleden besloot mijn moeder dat we het zouden verkopen. Ze zei het misschien niet zo, maar voor mij voelde het wel als een definitief besluit om hier te blijven. Voorheen zei ze ook vaak dat ze nog ooit terugging naar Polen, maar dat heb ik al een hele tijd niet meer gehoord.”

Mateusz woont met zijn vriendin inmiddels in Belfeld. Hij is naar eigen zeggen voor 99 procent geïntegreerd. “Ik ken alle gebruiken en ik begrijp ze. Het belangrijkste is dat je de taal spreekt. Het maakt Nederlanders volgens mij niet uit of een Pool goed of slecht Nederlands spreekt. Ze waarderen het al als je het in ieder geval probeert. Dat is voor Polen soms moelijk, want het zijn perfectionisten. Toch raad ik iedereen aan om het gewoon te proberen. Ik zal zelf ook nooit volbloed Nederlander worden en dat wil ik ook niet. Ik zie mezelf als een Nederlandse Pool of een Poolse Nederlander, dat is allebei goed. Ik zal mijn achtergrond in ieder geval niet vergeten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie