Een Egchelse buurt in Panningen

31-8-2017 door: Redactie
De Panningse buurtvereniging De Hub viert in het eerste weekend van september dat ze vijftig jaar geleden opgericht is. De vereniging is na al die jaren nog zeer actief en heeft momenteel zelfs het hoogste aantal leden ooit. Het ­opmerkelijk aan De Hub is dat vrijwel alle huizen in Panningen liggen, maar dat de bewoners zich eigenlijk allemaal Egchels voelen.
maskTop
Een Egchelse buurt in Panningen
maskBottom

Elk jaar organiseert buurtvereniging De Hub zo’n tien activiteiten voor de leden, 120 in totaal. Het gebied van de vereniging beslaat de Hub en de zijwegen daarvan. De Rootsdijk, de Preuskesdijk, de Bakkersweg, de Linderweg, de Eemsestraat, de Hondsheuvelstraat en een gedeelte van Zelen. “Een boerenbuurt dus”, zegt bestuurslid Truus Rutten. “We hebben genoeg loodsen, schuren, tuinen en stallen om alle activiteiten te kunnen houden. Plek zat.”

In die loodsen en tuinen komen de buurtbewoners samen om bijvoorbeeld Sinterklaas te vieren, te kienen, te barbecueën of het jaarlijkse ontbijt op straat samen te nuttigen. “Het is altijd heel gezellig”, vertelt voorzitter Marcel Verhaegh. “Er komen altijd veel mensen op de activiteiten af, dus we doen het niet voor niks. Het wordt gewaardeerd. We hebben veel jonge aanwas, dus ook bij de sinterklaasviering of het paaseieren zoeken is het druk. Mede dankzij wat nieuw­gebouwde huizen hebben we het grootste ledenaantal ooit.”

Eigenlijk wonen, op de bewoners van de nieuwe huizen na, alle leden van De Hub in Panningen. Toch gaan de kinderen in Egchel naar school, doet de buurt mee aan de optocht in Egchel en rekenen de bewoners zich tot de Egchelse bevolking. “Dat is altijd al zo geweest”, laten de bestuursleden weten. “We hebben de postcode van Panningen, maar we zijn Egchels georiënteerd”, aldus Truus. “Dat is dichterbij en past beter bij ons. We voelen ons gewoon Egchelnaren.”

Jac Beurskens woont al vijftig jaar op de Rootsdijk. Zijn vader was nog één van de twee oprichters van de Hub en zijn dochter zetelt tegenwoordig in het bestuur. Hij vindt de verbondenheid onder de leden mooi. “Nu helpen de buurtbewoners elkaar door op elkaars kinderen te passen of iets dergelijks, maar toen hier nog alleen maar boeren zaten, stonden we regelmatig bij elkaar op het veld. Als er iemand door zijn rug was gegaan, kwamen wij als buren meehelpen de oogst binnenhalen. Ook in de minder leuke tijden stonden en staan we voor elkaar klaar. Dat vind ik het mooiste aan deze buurt.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie