Geplukt: Thei Reinders

17-8-2017 door: Redactie
Als meteoroloog houdt gasthoofdredacteur Thijs Zeelen van de natuur. Toen hij iemand mocht aandragen voor deze rubriek, moest dat iemand uit Kessel-Eik zijn die veel van de natuur weet. Dat was geen lastige opgave voor Thijs: Thei Reinders. De 66-jarige vogelliefhebber wordt daarom deze week geplukt.
maskTop
Geplukt: Thei Reinders
maskBottom

Acht jaar geleden ging Thei Reinders met pensioen. Waar hij toentertijd als onderhoudstimmerman bij Janssen De Jong in Venlo vooral op de bouw te vinden was, spendeert de geboren en getogen Kessel-Eikenaar tegenwoordig zijn tijd voornamelijk in de natuur. “Natuurlijk krijgen mijn partner José, onze twee dochters Janine en Nicole en de twee kleinkinderen ook genoeg aandacht, maar voor de rest ben ik veel met dieren en natuur bezig.”

Waarschijnlijk de grootste hobby van Thei zijn vogels. Hij kweekt er zelf thuis, maar ook die in het wild hebben zijn interesse. “Ik doe de roofvogelinventarisatie in Peel en Maas en ik ben medebeheerder van 45 nestkasten hier in de omgeving”, vertelt hij. Thei fietst ook graag en tijdens die tochten kijkt hij altijd goed rond of hij roofvogels ziet vliegen. “Als ik er eentje zie zweven, weet ik al ongeveer waar het nest zit. Aan de uitwerpselen onder het nest zie ik hoe oud de beestjes zijn. Dat is iets waar je ervaring mee moet hebben.” Vervolgens schakelt hij iemand in die de beestjes omlaag haalt, zodat Thei ze kan ringen.

De vogelliefhebberij beleefde zijn hoogtepunt toen Thei in 2004 met een vriend naar Tasmanië en Nieuw Zeeland trok. “Een onvergetelijke reis”, aldus Thei. “Vooral de vogels op Tasmanië waren speciaal. De gekste dingen kwamen daar voorbij. Van kaketoes tot ara’s. We stonden om 05.00 uur op en reden de hele dag in een busje door wildreservaten om vogels te kijken. Ongelooflijk genoeg had niemand van onze groep een verrekijker bij zich, behalve ik”, lacht Thei. “Zo’n vakanties vind ik veel leuker dan op het strand liggen.
Er moet wel wat avontuur in zitten.”

Dat avontuur vindt Thei ook in de eigen omgeving, maar dan met jagen. Hij schiet zelf niet, maar Thei gaat regelmatig als drijver met jagers mee op stap. “Sommige dieren beginnen een probleem te worden hier in de buurt. Ganzen, duiven en vossen bijvoorbeeld zijn jarenlang beschermd geweest, maar omdat er nu zoveel zijn niet meer. Er lopen en vliegen er te veel rond nu, die de jagers moeten afschieten.” Thei wil graag benadrukken dat de jagers goed werk doen. “Ze krijgen vaak kritiek omdat ze dieren afschieten, maar die mensen liggen dagen- en nachtenlang in het veld om ervoor te zorgen dat akkergronden niet leeggevreten worden, de veiligheid op de weg niet in het gevaar komt door overstekend wild en dat één soort niet al het voedsel opeet. Jagers mogen meer waardering krijgen.”

Vanwege zijn passie voor de natuur en de jarenlange ervaring, werd hij door gemeente Peel en Maas gevraagd plaats te nemen in het Groenplatform. “In het platform zit uit alle dorpen één persoon en wij mogen zaken aankaarten die volgens ons aangepakt moeten worden. Zo hebben wij gepleit om de Tasbeek weer te laten meanderen in Kessel en hebben we vleermuiskasten laten bouwen in Helden. Zo helpen we de gemeente in het natuurbeleid.”

Dan heeft Thei nog twee hobby’s die helemaal niets met zijn natuurliefhebberij te maken hebben. Iedere maandag is Thei te vinden op de beugelbaan en sinds 25 jaar loopt hij bij de carnavalsoptocht in Kessel mee als einzelgänger. Ook doet hij mee aan de Einzelgängeroptocht van L1 die met halfvasten plaatsvindt. “Volgend jaar is die in Kessel-Eik”, weet ook Thei. “Die thuiswedstrijd moet ik eigenlijk wel winnen hè? Ik heb al wat ideeën om dan goed voor de dag te komen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie