Geplukt - José Bruijnen

8-8-2018 door: Redactie
José Bruijnen (50) rondde vorig jaar de opleiding tot interieurstyliste af, doet aan bloemschikken en is designliefhebber. Ze woont, net als gasthoofdredacteur Ruben van Megen en zijn gezin, aan de Lange Heide in Maasbree, waar ze met haar partner Lex (50) een oude boerderij opknapte en hun drie kinderen Jonno (25), Ferri (22) en Isa (18) grootbracht.
maskTop
Geplukt - José Bruijnen
maskBottom

Nadat de zorgverzekeraar waar ze dertig jaar werkzaam was in 2016 ging reorganiseren, besloot José afscheid te nemen van haar baan en te gaan doen wat ze altijd al heel leuk vond: interieurstyling. Ze volgde in Enschede een opleiding bij interieurstyliste Cristy Brandriet. “Ik wist dat de opleiding daar heel goed was en besloot die te doen, ook al betekende het dat ik wekelijks zes uur moest reizen voor twee lesuren. Maar het was het allemaal waard.”

Interieur en kleding is altijd haar passie geweest. “Ik houd me graag bezig met kleuren, meubels en accessoires en mensen vroegen me al regelmatig om advies. Ook ons huis hebben we vanaf nul opgebouwd en ingericht. We kochten het in 1991 en het opknappen ervan is een project van 27 jaar geworden. Er was geen wc, badkamer of verwarming. We hebben bijna alles zelf gedaan, met veel hulp van familie.”

Het bouwen en herinrichten zit ook wel in haar genen. “Mijn ouders hadden drie kinderen en we woonden aan de Tongerveldweg in Maasbree, waar in die tijd meerdere familieleden woonden. Het was echt een ‘Smets’-straat (Josés meisjesnaam, red.)”, aldus José. “Mijn vader en zijn broers hielden kalveren en waren altijd aan het bouwen.”

Bloemschikken is een andere passie van José. Ze geeft er ook cursussen in. “Het is vooral hobbymatig, maar ik vind het leuk om te doen en om het aan anderen te leren. Maar in interieur, daar wil ik echter verder in. Ik wil mijn eigen bedrijf starten en in het najaar ga ik een opleiding doen om me verder te specialiseren in 3D-ontwerpen, zodat ik mijn ontwerpen nog gedetailleerder kan uitwerken.”

Er werd tijdens de interieur-opleiding in Enschede veel aandacht besteed aan kunst en design, waardoor haar interesse hiervoor toenam. Ook ontdekte ze er de interieurbeurzen en ze besloot twee jaar geleden om samen met haar man naar de designbeurs in Milaan te gaan. “De grootste, mooiste en bekendste van allemaal”, aldus José. Ze gaan er sindsdien elk jaar heen. “Vooral het Palazzo Francesco Turati, waar Nederlandse ontwerpers staan, vinden we prachtig.

Ruben staat er ook, dus we zoeken hem dan natuurlijk op. Geweldig om te zien dat hij het zo goed doet en naast andere grote namen als Piet Hein Eek staat, dat heeft hij toch maar mooi bereikt. De bekende tafel met tapijt van zijn hand, genaamd Café 6116, heb ik ook gebruikt in mijn afstudeerontwerp en hij heeft me goed geholpen met het verkrijgen van de juiste materialen die nodig waren voor mijn examen.”

José houdt van mooie spullen, maar het hoeft niet allemaal design te zijn. “Ik houd van een mix van stijlen, bijvoorbeeld een kastje van de kringloopwinkel naast een designstoel. Design is vrij prijzig en daardoor niet voor iedereen weggelegd. Ik wil graag voor iedereen kunnen stylen. Het budget is dan ook mijn uitgangspunt bij het geven van advies. Mensen denken vaak dat interieuradvies duur is, maar wanneer je de verkeerde keuze maakt, ben je uiteindelijk meer geld kwijt. Ik geef kleuradvies, advies in meubelen en accessoires en kan een lichtplan maken. Het mooiste vind ik het als ik iemand over de streep kan trekken om een iets gewaagdere keuze te maken en dat diegene daar dan uiteindelijk heel blij mee is. Ik vind het belangrijk dat mensen in een prettige omgeving wonen, maar die omgeving kan voor iedereen anders zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie