Grafheuvelgroep opgespoord in Baarlo

27-6-2018 door: Redactie
In de naaldbossen bij De Meeren in Baarlo zijn het afgelopen jaar grafheuvelgroepen ontdekt met tientallen heuvels, die tussen 1800 en 500 voor Christus werden gebruikt als begraafplaats. Ook in het Venlose Zaarderheiken zijn dergelijke grafheuvelgroepen ontdekt. Archeologen en studenten onderzochten tussen maandag 18 en vrijdag 22 juni de heuvels in de bossen.

De vondsten werden op internet gedaan door Twan Ernst, een medewerker van gemeente Venlo op de afdeling Erfgoed. Hij zag op het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), een digitaal archief waar hoogtegegevens van heel Nederland in staan, ronde bulten in een stukje Baarloos bos ter hoogte van Rinkesfort en De Meeren. Na verder onderzoek bleek dat het ging om grafheuvels. Deze heuvels dateren waarschijnlijk uit de midden bronstijd en vroege ijzertijd, de periode tussen 1800 tot 500 voor Christus, aldus de onderzoekers. In die periode werden personen onder zo’n heuvel begraven.

Van maandag 18 en vrijdag 22 juni deden archeologen en studenten archeologie van de Universiteit Leiden onderzoek naar de heuvels in Baarlo en Venlo. De heuvels werden daarbij ingemeten, er werden profielen in kuilen bestudeerd en er werden boringen gezet om te bepalen in welke staat de grafheuvels zich bevinden. In Baarlo werden eerder dergelijke oude vondsten gedaan. In 1934 vond een boer Smits een ­eeuwenoude bronzen emmer, ook wel een situla genoemd, die gebruikt werd als urn om crematieresten in te bewaren. Ook werden er in die jaren ­aardewerken urnen gevonden. Mogelijk hebben deze vondsten te maken met de grafheuvels die het afgelopen jaar zijn ontdekt.

Adviesbureau op het gebied van archeologische vondsten ArchAeO ondersteunt beide betrokken gemeenten sinds de vondsten werden gedaan. Het bureau wil de grafheuvelgroepen verder wetenschappelijk onderzoeken, ze beschermen en tegelijkertijd ook toegankelijk en beleefbaar maken, laat zij weten. De komende jaren wil ze dan ook diepgaand onderzoek doen. Ze volledig opgraven is niet het plan, aldus ArchAeO.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie