Hoe km je erop?

8-8-2018 door: Hoi
Hoe kom je erop? is een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Tijdens een expositie misschien wel honderd keer per dag. En ik zou honderd keer een ander antwoord kunnen geven. Want vaak weet ik het niet.
maskTop
Hoe km je erop?
maskBottom

Het project waar ik nu aan werk ‘spookt’ al vier jaar door mijn hoofd. Dan denk ik aan dat gehaakte kleedje dat vroeger over de leuningen van stoelen hing. Waarom hing dat daar en waarom nu niet meer? Zo’n zoektocht start met onderzoek. Dit kleedje heet een Antimakkasar en was bedoeld om de meubels vrij te houden van vettige haarolie. Gek. Want als je kleedjes over plekken legt, mag de rest van de stoel wel vies worden. Daar kan ik nou wakker van liggen.

Voor mij staat die Antimakkasar synoniem voor schijnveiligheid. Neem de luchtvaart. Een gek stapt in een vliegtuig met een bom en sindsdien mag er geen druppel vloeistof meer door de douane. En die vreselijke brand in Volendam op oudejaarsavond? Alle kerstversiering wordt tegenwoordig geïmpregneerd. Goede maatregelen, daar hoor je me niet over. Maar gevaar schuilt overal en onze maatschappij is gewend geraakt aan het creëren van schijnveiligheid. We voelen ons veilig als we bekende gevaren zo goed mogelijk buiten de deur houden. En die schijnveiligheid wil ik aan de kaak stellen met mijn nieuwe ontwerpen. Daarmee werk ik op het snijvlak van design en kunst: ‘collectable design’.

Na een periode van vier jaar denken, filosoferen, ontwerpen en technisch uitwerken, ga ik in oktober tijdens de Dutch Design Week mijn geesteskind presenteren. Dan is de vraag niet ‘hoe kòm je erop’ maar ‘hoe kom ik er vanaf’.

Disclaimer | Copyright 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie