Hopen op een terugkeer van Tajiriís knoop

8-8-2018 door: Redactie
Als je vanaf de Maas over de Vergelt naar Baarlo rijdt, is het nog steeds een kaal gezicht zodra de dijk wordt gepasseerd. In plaats van onder de knoop van Tajiri door te rijden, is het nu gewoon de open lucht die bekeken dient te worden. Nog altijd is niet duidelijk of de knoop, wel opnieuw gegoten dan, terugkomt. Door een terugkeer in 2018 kan inmiddels wel een streep.
maskTop
Hopen op een terugkeer van Tajiriís knoop
maskBottom
Het kunstwerk zonder de knoop (Foto: archief)

De knoop van bijna negen meter lang was in 1997 een geschenk aan de Baarlose gemeenschap van de bekende kunstenaar Shinkichi Tajiri. Vorig jaar oktober reed een net iets te hoge kraanwagen de knoop uit het kunstwerk. Herstellen bleek niet mogelijk, maar opnieuw laten gieten is wél een optie, aldus Jan Wijnhoven, één van de voorvechters van de terugkomst van de knoop. “In het dorp groeit de onrust en onzekerheid”, vertelt Jan. “Mensen vragen steeds vaker wanneer de knoop weer terugkomt. Het is duidelijk dat Baarlo de knoop terug wil, een nieuw kunstwerk heeft niet de voorkeur.”

De gemeente kan echter nog niets zeggen over of het kunstwerk opnieuw gegoten kan worden. “Het is ook ons streven om de knoop terug te krijgen”, laat de gemeente weten. “We zijn echter sterk afhankelijk van hoe de procedure rondom de verzekering loopt en daarnaast zijn er plannen met de Maaskade, waar de dijk bij de Vergelt ook in meegenomen wordt. Voor die plannen moeten we wachten op Rijkswaterstaat.”

Wachten en onzekerheid dus. Die zorgen volgens Jan voor een rem op de situatie. “Niemand weet nu wat er gaat gebeuren. Het blijft allemaal bij gissen en nieuwe vragen. Ik hoor in mijn omgeving de laatste tijd veel de opmerking dat als er volgend jaar zes kunstwerken in het dorp geplaatst kunnen worden vanuit het kunstproject Baarlo Steengoed!, één knoop ook moet lukken. Het zou toch te gek zijn als zes wel lukt en één niet.”

Jan denkt dat als de gemeente en provincie hun steentje bijdragen, de knoop makkelijk kan terugkeren. “De provincie investeert de laatste jaren veel in cultuur in Noord-Limburg, dus de kans is aanwezig dat ze mee wil werken. Het gaat ook niet om kapitale bedragen. Op de balans van de provincie zou je het amper terug kunnen vinden. Misschien is dat een optie.”

Dit jaar nog een nieuwe versie van de knoop maken, zit er niet meer in. “Voordat alles beslist en opgelost is, zijn er weer maanden verstreken”, aldus Jan. “Het duurt ook een hele tijd voor de knoop gegoten is. Dat wordt gedaan bij ijzergieterij Geraedts in Baarlo en dat is voor zo’n bedrijf een technisch hoogstandje. Dat neemt tijd in beslag. Ik hoop dat de knoop volgend jaar een keer weer de dijk siert.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie