Jeugd van 5xBeringen op kamp

14-6-2018 door: Redactie
In Beringe vond op zaterdag 9 en zondag 10 juni het jeugdkamp plaats van het driejaarlijkse treffen tussen zeven Europese dorpen die allemaal Be(h)ringen heten. Het jeugdkamp vindt altijd een jaar voor het internationale toptreffen plaats en is bedoeld om ontmoetingen tussen jongeren uit de zeven dorpen te stimuleren.
maskTop
Jeugd van 5xBeringen op kamp
maskBottom

Volgend jaar is, na 21 jaar, het Nederlandse Beringe weer aan de beurt voor de organisatie van het toptreffen en dus mochten ze dit jaar ook het jeugdkamp organiseren. Hilliam Schroën is bestuurslid en trainer van het Nederlandse sportteam. Hij is daarnaast betrokken bij de ontwikkeling van de sport- en spelactiviteiten voor het toptreffen en het jeugdkamp. “Het jeugdkamp is ontstaan doordat de Beringse jeugd het niet eerlijk vond dat het bestuur elk jaar bij elkaar kwam, terwijl er voor hen maar eens in de drie jaar een treffen was. Daarop is besloten om het jaar voorafgaand aan het toptreffen een jeugdkamp te organiseren. Het gaat er hier gemoedelijk aan toe en het is vooral bedoeld om de jongeren uit de zeven dorpen met elkaar in contact te brengen.”

Iedereen uit Beringe mag vanaf 15 jaar meedoen aan het jeugdkamp. Aangezien de minimumleeftijd voor het toptreffen 16 jaar is, kan de jeugd alvast een jaartje oefenen voor het toptreffen. “Het toptreffen is echt een strijd om de eer tussen de verschillende dorpen, terwijl de teams bij het jeugdkamp juist door elkaar gegooid worden. Man, vrouw, jong, oud, Duitser of Zwitser, elk team is zo gevarieerd mogelijk om die ontmoetingen te kunnen laten plaatsvinden.”

Zowel op de vrijdag- als op de zaterdagavond is het een feestelijke bedoening op de Beringse voetbalvelden, waar het jeugdkamp plaatsvindt. Er staat een grote legertent waar de buitenlandse deelnemers kunnen overnachten, er staat een zwembadje en de muziek zorgt voor een gezellige sfeer op het terrein.

De deelnemers komen net terug van de tocht die ze hebben gelopen en moeten er echt even van bijkomen. Schroën: “Ze hebben ondanks het warme weer een flinke tocht gelopen door Beringe. Onderweg moesten ze allerlei spellen en activiteiten doen, zoals een dans instuderen bij de dansstudio, appelhappen, een band verwisselen bij de garage en schieten bij de schutterij.” Er doen in totaal ruim 80 deelnemers mee.

Kris (18), uit het Nederlandse Beringe, vertelt: “Ik heb één keer meegedaan aan het toptreffen, maar dit is de eerste keer dat ik deelneem aan het jeugdkamp. Het is echt heel gezellig en er is veel bier.” En met een grijns: “Gisteravond is het best wel laat geworden…” Soms vindt hij het nog wel moeilijk om contact te maken met de anderen, omdat hij niet zo goed Duits spreekt. “Maar toen ik wat biertjes op had gisteren, had ik even het idee dat ik vloeiend Duits kon spreken.”

“Het is hier in ieder geval megacool”, vertelt Jacob Nogala (16), uit het Duitse Behringen dat in de gemeente Hörselberg-Hainic ligt. “Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en al veel lol gehad. Iedereen kan goed met elkaar overweg.” Het is de eerste keer dat hij meedoet, op aanraden van zijn broer. “Mijn broer is er nu ook en hij had gelijk, het is echt een tof weekend. Ik heb ook gegevens uitgewisseld met een Nederlandse jongen en een meisje en we hebben in ieder geval contact via sociale media, al begrijp ik de Nederlandse taal soms niet helemaal.” Het leukst vond hij het spel waarbij ze een autoband moesten verwisselen. “Thuis doe ik dat altijd als klusje omdat het moet. Hier was het ineens een leuk spel. We hebben acht banden verwisseld binnen de tijd. Volgens mij waren we de snelste, maar dat zullen we vanavond horen bij de prijsuitreiking.”

De 16-jarige Byen uit Nederland moest in het begin even wennen, want ze kende nog niemand. “Ik had me samen met een vriendin opgegeven, maar we zaten niet bij elkaar in het team. Maar uiteindelijk was het erg gezellig in de groep en heb ik juist veel nieuwe contacten gelegd.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie