Geschiedenisles

17-8-2017 door: Jills
Deze zomervakantie bevond ik me een aantal dagen in het Poolse Krakau, wat me een hoop stof tot hersenkraken geboden heeft over het doen en laten van ons mensen.

Krakau is namelijk erg authentiek. De binnenstad bruist met de meeste kroegen per vierkante meter in Europa. Het is echter ook een stad met een koolzwarte geschiedenispagina. De stad waarin duizenden joden in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten in een getto. Het is een stad met kamp Auschwitz-Birkenau op slechts een uurtje rijden afstand en waar schotgaten nog zichtbaar in buitenmuren zijn.

Vreselijk om te zien wat mensen hebben aangericht, maar nog vreselijker vond ik het gebrek aan aandacht en respect hiervoor. Het was onbegrijpelijk: ik zag in een eeuwenoude synagoge een meisje met een Assassin’s Creed shirt met de tekst ‘Kill Them All’. Ik zag mensen die zich geeuwend van verveling rond lieten toeren in een golfcaddy door het voormalige getto. Ik zag vandalisme op waardevolle monumenten. En tijdens mijn zeer overweldigende bezoek aan Auschwitz werd het nog erger. Ik zag vrolijke tekstjes in watervaste stift, recent achtergelaten op het hout van de barakken. Ik zag mensen glimlachend selfies maken, leunend op een oude treinwagon en ik zag een jongeman lachend zingen en een dansje doen voor de ingang van het kamp. Zonder schaamte. ”What do you think you are doing?!”, schreeuwde de tourleider. ”You are singing in Auschwitz, have some respect!” Waarop de man lacherig reageerde: ”But do you know the song?”.

In een stad waarin de geschiedenis nog voelbaar is, konden mensen geen gevoel voor het verleden opbrengen. In het licht van deze ervaring, wil ik graag een quote delen die vlakbij de gaskamers in Auschwitz op een monument staat: ”Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.” Stof tot hersenkraken. Hoop ik.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie