’Kennedyplein te treurig voor woorden’

13-7-2017 door: Redactie
Veel Maasbreenaren balen van het huidige aanzicht van het Kennedyplein, zegt het Dorpsoverleg Maasbree. Het plein doet momenteel voornamelijk dienst als parkeerplaats, maar daar wil het dorpsoverleg vanaf. Het moet weer een gezellig dorpsplein worden met groen en speelmogelijkheden. Het overleg is bezig met het maken van een nieuw ontwerp.
maskTop
’Kennedyplein te treurig voor woorden’
maskBottom

Het Dorpsoverleg wilde graag de ruimte krijgen van de gemeente om mee te denken over het dorpsplein. “We vroegen ons af of we nog iets zouden kunnen voorstellen, voordat de laatste fase van het project rondom het centrum van Maasbree ingaat”, aldus Bart Linssen, bestuurslid van Dorpsoverleg Maasbree. “Daarom besloten we op woensdag 21 juni mensen van de MFA, de dorpsdagvoorziening, de kerk, de mensen van gastrobar Bruiz en winkeliers uit te nodigen om nog één keer samen aan tafel te gaan zitten.” Want dat het anders moest, daar waren de leden van het dorpsoverleg en de aanwezigen op de informatieavond het over eens. Linssen: “Er moet meer beleving op het plein komen en niet alleen een betonnen plaat met auto’s zijn. Het terras komt niet tot haar recht, het spelen is beperkt tot het speelplein van de school en er is bijna geen groen. Het had zo mooi kunnen zijn, maar het kan niet zo zijn dat dit het tussenresultaat is.”

In oktober wordt de derde en laatste fase afgerond van het complete plan Hart voor Maasbree. Volgens de originele plannen zou het plein bij de kerk en MFA ’t Hoës van Bree een ontmoetingsplek worden voor de inwoners van het dorp. Het midden van het plein zou worden bestraat met klinkers, daaromheen kwamen parkeergelegenheden en er zouden bomen en plantenbakken komen. Linssen: “Maar omdat de gemeente met zo veel belangen rekening moest houden, is de huidige situatie uit het ontwerp gekomen. Terwijl het officieel helemaal geen parkeerplaats is. Het is te treurig voor woorden en mensen klagen er dan ook over. De gemeente erkent wel dat het mooier kan, maar de mogelijkheden zijn helaas beperkt.” Omdat evenementen als de kermis en de Ossefeesten op het plein plaatsvinden, moest het plein voldoende ruimte hebben voor een tent met nooduitgangen en andere faciliteiten.

Vóór september wil het dorpsoverleg haar plannen uit hebben gewerkt in een globale tekening, zodat ze deze aan het dorp kan presenteren voor ze bij de gemeente worden ingediend. “Met het budget dat nog beschikbaar is, zouden onze plannen uitvoerbaar moeten zijn”, aldus Linssen. Het dorpsoverleg wil een natuurlijke afscheiding creëren tussen de parkeerplaats en de Kennedyflat. “Bijvoorbeeld met grote plantenbakken met groen, die je twee keer per jaar zou kunnen verplaatsen als er iets te doen is op het plein”, aldus Linssen. Ook demontabele speeltoestellen zoals een pannaveldje staan op de lijst met wensen. Parkeerplekken in elk geval niet. “De rest van het plein willen we zo ontwerpen dat je ontmoedigd wordt om er te parkeren. Want wat veel mensen van buiten Maasbree niet weten, is dat er een grote parkeerplaats met meer dan genoeg plek ligt achter de Kennedyflat op Op de Kemp.”

Gemeente Peel en Maas heeft bij het overleg wel al aangegeven niet verantwoordelijk te willen zijn voor het onderhoud van het groen op het plein. “Belachelijk eigenlijk”, vindt Linssen. “Dat moest het dorp zelf maar regelen, dus daar zijn we nu mee bezig. Samen met wat ondernemers uit Maasbree gaan we het zo regelen dat het plein straks netjes onderhouden wordt.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie