Nieuw leven voor oude spullen

8-8-2018 door: Redactie
Omdat gasthoofdredacteur Ruben van Megen het hergebruik van oude spullen onder de aandacht wil brengen, leek een interview met twee duurzame initiatieven op zijn plaats. De eigenaren van de nieuwe Meijelse kringloopwinkel ‘Eenmaal Andermaal’ en Hay van Knippenberg van Repair Café Peel en Maas vertellen over hun duurzame bijdrage.
maskTop
Nieuw leven voor oude spullen
maskBottom

“In april zijn we onze eigen kringloopwinkel ‘Eenmaal Andermaal’ begonnen in hartje Meijel”, vertellen Jacco Hanssen (46) en Sommai Janphoon (43). “Er komen zoveel goede spullen binnen, mensen danken spullen vaak al snel af”, aldus Sommai. Jacco vult aan: “Ik zou graag zien dat mensen niet meteen naar het milieustation rijden, maar eerst ons bellen. Wij nemen alles wat nog verkoopbaar is mee. Vaker dan je denkt zijn spullen nog goed voor een tweede ronde.”

Behalve de idealistische kant, heeft de kringloop ook een sociaal karakter. “Kringloopwinkels hebben een heel ander imago dan twintig jaar geleden en dat is een positieve ontwikkeling”, vertellen ze. “Allerlei mensen komen hier ‘schatzoeken’, maar vooral mensen die hier uit pure noodzaak komen, moeten hier kunnen slagen. Laagdrempeligheid vinden we belangrijk. Mensen zijn altijd welkom voor koffie en een praatje.” Jacco en Sommai kozen ook voor een eigen zaak vanwege de chronische leveraandoening van hun zoon Saranyu (17). “We moeten vaak onverwachts naar het ziekenhuis en dat is lastig te combineren met een baan. Nu kan onze dochter Yui of moeder bijspingen in noodgevallen.” De kringloopwinkel doneert een deel van de opbrengst aan de Maag Lever Darm Stichting.

Hay van Knippenberg en Jeanine van Soest namen in 2015 het initiatief voor een Repair Café in de gemeente Peel en Maas. Inmiddels zijn er Repair Cafés in Helden, Maasbree, Meijel en Baarlo. “Het is zonde dat er zoveel spullen op de afvalberg belanden, die vaak met een kleine ingreep gerepareerd kunnen worden”, aldus Hay. “Vroeger repareerden mensen veel meer zelf. Deels uit noodzaak, maar ook omdat spullen kostbaarder waren. Tegenwoordig staan fabrikanten onder druk, alles moet goedkoper gemaakt worden en daar lijdt de kwaliteit onder. Het is een groot maatschappelijk probleem.”

Met Repair Cafés wordt voorkomen dat kapotte spullen op de afvalberg belanden. “Maar het zou beter zijn om milieuvervuiling bij de oorzaak aan te pakken en toe te werken naar een circulaire economie en naar het leasen van zoveel mogelijk producten”, aldus Hay. “Als een fabrikant bijvoorbeeld geen gloeilamp, maar licht verkoopt, blijft het product zijn eigendom en heeft hij er baat bij om het duurzaam te maken.”

Behalve de reguliere bijeenkomsten, waarbij kapotte spullen samen met de eigenaar ervan gerepareerd worden, organiseert het Repair Café in de regio jaarlijks drie activiteiten. Hay vertelt: “In het voorjaar kijken we bij een zorgvoorziening alle rollators en rolstoelen na, in het najaar controleren we de fietsverlichting van basisschoolleerlingen en in de zomer organiseren we op camping De Heldense Bossen een Repair Café voor kinderen. Die kunnen hier dan hun fietsen en speelgoed laten repareren en op de slooptafel mogen ze zelf aan de slag.”

Kijk voor meer informatie over de Repair Cafés in de regio op www.peelenmaas.nl en klik op de knoppen ‘Afval’ en ‘Kringloopwinkel en Repair Café’.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie