Peel en Maas in middenmoot rijksontvangsten

8-8-2018 door: Redactie
Peel en Maas kreeg in 2017 1.381 euro per inwoner vanuit het Rijk. Dat is op te maken uit cijfers die het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (Coelo) onlangs bekendmaakte. Landelijk gezien zit Peel en Maas ver onder het gemiddelde van 1.982 euro. In de regio liggen de aantallen ongeveer gelijk.

Coelo onderzoekt iedere twee jaar de uitkeringen die een gemeente krijgt vanuit het Rijk. Het geld komt vanuit 78 verschillende uitkeringen. Coelo verdeelt die onder in vier verschillende categorieën, te weten: algemene uitkering, decentralisatie- en integratie-uitkeringen, overige gemeentefondsuitkeringen en specifieke uitkeringen. Peel en Maas kreeg in 2017 totaal 1.381 euro per inwoner vanuit het Rijk.

In de regio zijn de cijfers te vergelijken met elkaar. Leudal kreeg 1.412 euro, Horst aan de Maas 1.348 euro en Nederweert 1.409 euro. In Venray lag het bedrag met 1.865 euro al een stuk hoger en gemeente Venlo was de regionale koploper met 2.589 euro per inwoner. Dat komt door de grootte van de steden. Daar wonen meer armere personen die bijvoorbeeld bijstand ontvangen. Dat laat zich zien in de cijfers.

Ook provinciaal gezien is Peel en Maas een middenmotor. Absolute koploper is Heerlen met 3.474 euro. Zelfs landelijk gezien is Heerlen de gemeente die het meeste geld per inwoner heeft ontvangen. De grote steden Rotterdam, Den Haag en Amsterdam staan eveneens hoog in het lijstje. Een andere opmerkelijke constatering die te vinden is in de cijfers, is de relatief hoge bedragen die de gemeentes in Noord-Groningen en -Friesland ontvingen. Ook Arnhem en Enschede kregen een hoge bijdrage.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie