Poll week 16

19-4-2018 door: Redactie
De partijen CDA, VVD en Lokaal Peel&Maas onderzoeken de mogelijkheid over het vormen van een coalitie die uit deze drie partijen bestaat. Zij zouden dan 23 van de 27 zetels in de gemeenteraad van Peel en Maas bezitten.

Net zoals lijsttrekker Wim Hermans van het CDA al zei, een coalitie van drie partijen doet het meeste recht aan de wens van de kiezer. CDA en Lokaal Peel&Maas bleken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart de grootste partijen en de VVD werd de grootste winnaar. Op hen stemden dus veruit de meeste inwoners van Peel en Maas, dus waarom zouden ze niet samen gaan werken in de gemeenteraad? Dan heb je een coalitie waarin écht de meeste stemmen zijn vertegenwoordigd. Als dat inhoudt dat ze 23 zetels hebben, dan is dat maar zo.

Er is echter ook iets te zeggen tegen het vormen van een coalitie die 85 procent van alle zetels heeft. De oppositie, in dat geval bestaande uit PvdA/GroenLinks en AndersNu, zou slechts vier zetels hebben. Dit zou kunnen betekenen dat de oppositie maar weinig in te brengen heeft en volledig genegeerd kan worden wanneer besluiten moeten worden genomen. Is zo’n grote coalitie dan nog wel democratisch?

Een driepartijen-coalitie snoert de oppositie de mond. Wat vindt u?

Uitslag
Eens 57%
Oneens 43%

Reageer op dit artikel
1
Adelbert Bosker, Maasbree (19-4-2018 | 11:48)
Raporteer deze reactie als niet OK!
Vanuit partijen die kans maken om plaats te maken in de coalitie is het "begrijpelijk" maar wat ik mij afvraag is of de identiteit dan nog wel zichtbaar blijft. Heeft de kiezer deze coalitie ook gewild of zou zij anders hebben gestemd. Het zal nog een hele kluif worden als het om principiële zaken gaat. En dat mag ik voor de kiezer hopen. Zeggen dat er weinig verschillen zijn betwijfel ik, of het pluche moet dit neutraliseren. Hoe klein de oppositie ook zal zijn, als dit "bijters" zijn met idealen, dan zouden zij nog wel het verschil kunnen maken! Maak uw borst maar nat;)
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie