Poll week 26

27-6-2018 door: Redactie
Minister Grapperhaus van het ministerie van Justitie en Veiligheid besliste woensdag 20 juni onder druk van een meerderheid van de Tweede Kamer dat gemeenten voortaan zelf mogen beslissen of hun inwoners met de jaarwisseling vuurwerk mogen afsteken of niet.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde de minister om iets te doen aan het vuurwerk dat ieder jaar met oud- en nieuw duizenden incidenten veroorzaakt. Een landelijk vuurwerkverbod vond de minister te ver gaan, maar hij besliste wel dat gemeenten voortaan zelf een vuurwerkverbod kunnen instellen.

Veel Nederlandse gemeenten zijn van mening dat deze regeling weinig zin heeft. Een vuurwerkverbod is alleen effectief als dit voor het hele land geldt, stelt VNG, de koepelorganisatie van Nederlandse gemeenten. In de ene gemeente zou wel vuurwerk afgestoken mogen worden en in de andere niet en dat is niet wat gemeenten moeten willen volgens VNG. De incidenten verplaatsen zich dan alleen maar. Als mensen echt graag vuurwerk af willen steken, dan gaan ze wel naar een gemeente waar dit nog wel mag. Daarnaast is het voor een gemeente een moeilijke beslissing om vuurwerk te verbieden als het in de omliggende gebieden wel allemaal nog mag.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk gemeenten waar meer overlast van vuurwerk is dan op andere plekken. Denk bijvoorbeeld aan grote steden. Het zou niet eerlijk zijn als hierdoor in alle gemeenten geen vuurwerk meer zou mogen worden afgestoken. En daarnaast zullen inderdaad de echte vuurwerkfanatici naar een andere gemeente verplaatsen, maar veel andere personen zullen dit niet de moeite waard vinden. Het vuurwerkgebruik neemt dan altijd af en daar gaat het om.

Een gemeentelijk vuurwerkverbod heeft geen zin. Wat vindt u?

Uitslag
Eens 36%
Oneens 64%

Reageer op dit artikel
Schrijf als eerste bezoeker een reactie op dit artikel!
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie