Schaap ‘s nachts geslacht in wei Meijel

13-6-2018 door: Redactie
Het was nogal schrikken voor Iduna en Wim Verstappen uit Meijel toen ze op vrijdag 8 juni naar hun schapenbok gingen kijken. In plaats van het dier troffen ze veel bloed, touw, een mes en de ingewanden van de bok in hun wei aan. Die nacht slachtte een onbekende het dier, nam het vlees mee en liet de rotzooi liggen.
maskTop
Schaap ‘s nachts geslacht in wei Meijel
maskBottom

“Afschuwelijk dat iemand zoiets doet”, vertelt Iduna. “Ik had nog liever gehad dat ze de bok gestolen hadden dan dit. Mijn man en dochter hebben de rotzooi gezien die de dader heeft achtergelaten. Zo’n aanzicht heeft een grote impact op een mens.” Iduna en Wim hebben al vele jaren voor de hobby schapen die ze in één van de weien bij het huis rond laten lopen. “Ik moet er niet aan denken dat de bok geleden heeft. Wij verkopen ook wel eens schapen die naar de slacht gaan, maar daar gebeurt het op een normale manier. Niet zo. Verschrikkelijk.”

Diezelfde dag nog verplaatst

De wei waarin de bok stond, ligt gedeeltelijk achter de stal van de familie Verstappen. Ze konden vanuit hun huis de plek van de slachting niet zien. “We hadden de bok echt diezelfde middag vanuit een andere wei, tegenover ons huis, naar de andere wei gezet.” De andere schapen van de familie bewandelden de omgekeerde weg en kwamen in de wei tegenover het huis te staan. “We hoorden ze die nacht nog wel blaten, maar we dachten dat dat kwam omdat ze naar de nieuwe wei waren verplaatst. Later werden ze weer rustig en dus hebben we er toen weinig aandacht aan besteed.”

Toen Wim en één van de dochters van het gezin gingen kijken naar de bok, bleek waarom de de andere schapen onrustig waren geweest. Ze troffen veel aan, maar geen bok. Iduna: “Er lag veel bloed, touw waarmee de poten waarschijnlijk zijn vastgebonden en een mes. De ingewanden van de bok waren in de sloot naast de wei gedumpt.” Het vlees werd wel meegenomen. “Daarom denken we dat het voor consumptie is. Maar ja, dan is het nog steeds raar dat de bok in de wei wordt geslacht. Waarom heeft de dader het dier niet levend meegenomen?”

Volgens Iduna heeft een buurman een fiets zien staan tegen een boom bij de straat. “We denken dat die van de dader was.” Ook hoopt de Meijelse dat de politie wellicht een vingerafdruk van het mes kan halen. “We wachten het politieonderzoek af.”

Om andere schapenboeren in de buurt te waarschuwen, besloot Iduna een berichtje op Facebook te zetten. Dat werd veelvuldig gedeeld. “Ik wilde ervoor zorgen dat iedereen in de buurt alert zou zijn in de hoop dat zoiets nooit meer gebeurt.” Landelijke media pikten het op en maakten er berichtjes van. Hoe precies weet Iduna niet, maar op een gegeven moment werd gemeld dat de bok ritueel geslacht zou zijn. “Dat weten we helemaal niet. Dat heb ik ook nooit gezegd. Het zorgt alleen maar voor insinuaties en beschuldigingen. Dat heb ik nooit gewild. Het was puur om iedereen alert te maken.” De passages over het ritueel slachten werden later weggehaald.

Landelijke aandacht voor slachting

De hele buurt is erg geschrokken van het incident, vertelt Iduna. “Er zijn veel reacties geweest en we zijn allemaal alerter nu. Ik slaap lichter en ik maak ‘s nachts regelmatig het raam open om te luisteren of er niets aan de hand is. Deze nachtmerrie willen we niet nog een keer meemaken. Ik hoop dat er genoeg commotie is ontstaan dat de dader niet meer durft terug te komen. Dan is mijn Facebook-berichtje geslaagd.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie