Steeds meer data uitwisselen ondernemers

31-5-2018 door: Redactie
Inwoners van het buitengebied in Peel en Maas kunnen zich tot maandag 11 juni aanmelden voor glasvezel. Om het snelle internet op het platteland te realiseren, moet echter minimaal de helft van de regio Noordwest Limburg zich hiervoor aanmelden. De teller staat nu op 22 ­procent en dat is prima, volgens initiatiefnemer Glasvezel Buitenaf.

Glasvezel is een dunne glasdraad die signalen over grote afstand kan sturen voor internet, televisie en bellen. Het is sneller dan de kabel of ADSL, kan een hogere internetsnelheid aan en de up- en downloadsnelheid is hetzelfde. Mensen die in het buitengebied wonen hebben momenteel vaak geen of traag internet via de kabel.

Glasvezel buitenaf is een telecommunicatiebedrijf dat samen met providers glasvezel wil aanleggen in het buitengebied van de gemeenten Peel en Maas, Leudal, Maasgouw en Nederweert. Om het rendabel te maken, moet minimaal 50 procent van de inwoners van de buitengebieden zich op maandag 11 juni hebben aangemeld. Alleen dan wordt in 2019 de glasvezel gelegd. “Inmiddels staat de teller op 22 procent”, aldus Glasvezel buitenaf. “Dit ligt in lijn met onze ervaringen in andere deelgebieden en is een prima percentage voor deze fase van de campagne. De ervaring leert dat veel bewoners zich pas aanmelden in de laatste weken en zo gaat het in de andere gebieden ook.”

Een reden om niet mee te doen, is volgens het telecommunicatiebedrijf dat het internet volgens bewoners nog goed genoeg is. “Maar als je kijkt naar de snelle ontwikkelingen en de nieuwe toepassingen is het nog maar de vraag of dat over twee jaar ook nog voldoende is.” Hoeveel procent van de inwoners in het buitengebied van Peel en Maas zich tot nu toe heeft aangemeld, wil Glasvezel buitenaf niet zeggen. Enkel dat dit ‘in lijn loopt met de verwachting’.

Bloembollenkweker Peter van Meijel uit Maasbree is één van de ondernemers in het buitengebied die zich heeft aangemeld en hoopt dat er glasvezel wordt aangelegd. “De mate waarin je als agrarisch ondernemer gegevens en data moet uitwisselen, wordt steeds groter”, vertelt hij. “Dan gaat het over de teelt, informatie over het perceel of andere data. Ook gebruiken wij computerprogramma’s en werken we veel in de ‘cloud’. Nu redden we het misschien wel met de snelheid, maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat we ook meer snelheid nodig gaan hebben in de nabije toekomst. Daarbij zou het kunnen betekenen dat ik ook thuis als particulier, want ik woon buitenaf, sneller internet zou krijgen. En dat is mooi meegenomen.”

Kijk voor meer informatie op www.glasvezelbuitenaf.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie