Studeren in het buitenland: Tennessee

8-8-2018 door: Redactie
Even weg van het bekende en op avontuur om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Elk jaar gaan jongeren uit Peel en Maas met reisorganisatie Travel Active uit Venray voor langere tijd naar het buitenland om daar te werken of te studeren. Seda Ueberbach (18) uit Kessel nam na de havo een tussenjaar en ging 11 maanden naar Tennessee in de Verenigde Staten.
maskTop
Studeren in het buitenland: Tennessee
maskBottom

Het was Seda’s moeder die voorstelde om na het behalen van het havo-diploma een tussenjaar te nemen. “Ik had geen idee wat ik wilde gaan studeren”, vertelt Seda. “Op vakantie stelde mijn moeder ineens voor om dan een jaar naar het buitenland te gaan. Daar had ik toen zelf nog nooit over nagedacht. Ik wist niet of dat iets voor mij zou zijn.” Uiteindelijk besloot Seda er gewoon voor te gaan. Na het nodige regel- en papierwerk, ging Seda op 26 juli vorig jaar naar de stad Clarksville in de staat Tennessee, op een uur rijden van de hoofdstad Nashville. Daar bleef ze tot 20 juni dit jaar.

Seda: “Mijn gastgezin bestond uit een moeder, vader en drie kinderen. Voordat ik naar Amerika afreisde, had ik al een keer of twintig via Skype met mijn gastmoeder gepraat. Toen we elkaar in het echt ontmoetten, voelde het daarom meteen heel goed en vertrouwd.”

De high school waar Seda naartoe ging, was Montgomery Central High School. “Na een paar maanden wennen ging het heel goed op school. Zo goed, dat ik in klassen de beste punten haalde en aan het einde van het schooljaar een award kreeg voor beste leerling in de hoogste klassen Engels.” Op school was er ook veel aandacht voor sport. Seda koos voor veldlopen (cross country) en tennis. “De ‘schoolspirit’ zat er ook altijd heel goed in. Op mijn school werd football gespeeld. Voor een wedstrijd werd de hele school eerst flink opgepept in de gymzaal met een ‘pep rally’, om ervoor te zorgen dat iedereen enthousiast is als de wedstrijd ‘s avonds begint.”

Iets wat minder makkelijk ging, was nieuwe vrienden maken. “Het duurt een tijdje voordat ze zich openstellen daarvoor”, aldus Seda. “Bij ons in Peel en Maas ga je meestal uit met jongens en meiden die je ook op school ziet. In Amerika zie je elkaar alleen op school.” Toch heeft ze zich nooit alleen gevoeld. “Mensen waren heel benieuwd waar ik vandaan kwam en hoe het in Nederland is, dus ik voelde mij al snel op mijn gemak en maakte veel vrienden. We gingen samen winkelen, bij elkaar logeren en hebben in dat jaar veel met elkaar meegemaakt. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt.”

Tijdens haar verblijf had Seda veel contact met thuis via WhatsApp. “Elke dag appten we even om te vertellen hoe onze dag was geweest. Mijn gastmoeder heeft ook veel contact met mijn ouders gehad, dus onderling hadden we een goede klik.” Van heimwee had Seda bijna geen last. “Als we gebeld hadden, had ik het in het begin even moeilijk. Maar al snel realiseerde ik me dat ik moest genieten van de tijd dat ik daar was. Want uiteindelijk is het heel snel gegaan. Ik had niet gedacht dat ik het kon, een jaar van huis zijn. Maar het was een ervaring om nooit te vergeten.”

Haar gastgezin in Clarksville voelt inmiddels als Seda’s tweede thuis. “Ik ben inmiddels echt één van hen. We maakten met het gezin dagtripjes samen, zijn op cruisevakantie geweest, hebben ijshockeywedstrijden gekeken in Nashville en ik bleef ook regelmatig mee-eten bij ‘mijn’ tante of ‘mijn’ oma. Mijn gastgezin voelde echt als mijn eigen familie en ik kon alles met ze delen. Dat is iets wat ik altijd bij me zal dragen. Door dit jaar heb ik er een nieuwe familie bij gekregen en daar ben ik voor altijd dankbaar voor.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie