Theaterwerkplaats Maasbree viert jubileum

13-6-2018 door: Redactie
De Theaterwerkplaats in Maasbree bestaat vijf jaar. Dit werd onlangs gevierd met een open dag, een nieuwe naam en een nieuw logo. TWP, zoals de nieuwe naam luidt, is een sociaal project waarbij vijf zorgprofessionals betrokken zijn en waar jongvolwassenen met een psychiatrische, sociaal-emotionele of maatschappelijke hulpvraag uit heel de gemeente Peel en Maas terecht kunnen.
maskTop
Theaterwerkplaats Maasbree viert jubileum
maskBottom

“TWP is in 2013 ontstaan vanuit een Europese subsidie voor de ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor kwetsbare burgers”, vertelt Anneke Duijf, één van de zorgprofessionals en initiatiefnemers. “Eerst was het een Euregionaal project getiteld Kunst Verbind(e)t. Via kunst en cultuur werd gezorgd dat mensen weer een plek kregen in de maatschappij. Toen dit project na twee jaar ophield, vond de gemeente Peel en Maas het zo’n succes, dat ze het een vervolg wilde geven.” Het Mafcentrum kwam zelf met het idee om het initiatief te huisvesten. “Iets waar wij meteen positief over waren aangezien het Maf echt door burgers uit de omgeving gedragen wordt, bekend is en veel faciliteiten kent,” vult mede-initiatiefnemer Tonny Joosten aan.

Inmiddels kent TWP zo’n veertig bezoekers. Sommigen komen twee keer per week, anderen drie keer per jaar. “Bezoekers kunnen hier vrij werken en worden gestimuleerd om zelf met ideeën te komen”, aldus Tonny. “In een veilige, gemoedelijke sfeer worden ze begeleid om hun talenten te ontwikkelen.” Anneke: “Het mooie is ook dat wij als professionals niet alleen onze sociale expertise meenemen, maar ook persoonlijke interesses inzetten om bezoekers te helpen. We zijn dus niet alleen creatief therapeut, sociaal pedagoog of SPH’er, maar ook zanger, muzikant en kookfanaat, wat de hulp persoonlijk maakt.”

Shannon en Lóïs, twee trouwe bezoekers van TWP, vertellen dat ze het erg naar hun zin hebben. Shannon: “Het is fijn om contact te hebben met anderen en dingen te leren, ik kan hier echt ontspannen en mezelf zijn. Er is veel mogelijk en je wordt geholpen bij datgene wat jij wilt doen.” Lóïs: “Je helpt elkaar. Er is een goede sfeer en echt een saamhorigheidsgevoel. Als je het even eng vindt of iets niet durft, staat er altijd iemand voor je klaar.”

Iedereen is welkom bij TWP, al hebben degenen die komen vaak wel een fysieke of mentale beperking of een traumatisch verleden. Lóïs: “De meesten van ons hebben wel een rugzakje, groot of klein.” Alle hulpvragen worden serieus genomen en in eerste instantie kan alles. Tonny: “Een bezoeker zei laatst: ‘Ik wil eigenlijk graag aan een auto sleutelen, maar ik kan die toch niet zomaar hier naartoe slepen?’ Ons antwoord is dan: ‘Wat heb je nodig, dan kijken we wat lukt’.” Shannon houdt zich bezig met de ontwikkeling van haar muzikale talenten. “Ik speel sinds kort ukelele en gitaar en schrijf nu mijn eigen liedjes. Ik vind het te gek dat ik mezelf heb leren begeleiden op een instrument en wil nog meer instrumenten leren bespelen. Ik durfde eerst niet eens auto te rijden en nu kom ik hier gewoon twee keer in de week zelf naartoe!”

Na vijf jaar werd gekozen voor een nieuwe naam. Theaterwerkplaats is veranderd in TWP. Tonny: “De naam suggereerde dat we een eigen programma hebben, maar bezoekers zijn vrij om te doen wat ze leuk vinden en volgen hun eigen programma. Ook omvatte de naam niet alles wat we doen. Theater is slechts één van de vele mogelijkheden naast kunst, muziek, koken of dj’en.” Omdat het initiatief inmiddels wel naam heeft opgebouwd, werd ervoor gekozen om niet geheel afstand te doen van de oude naam, maar haar slechts af te korten.

TWP werkt ook samen met de Maasbreese basisschool de school. “Vaak komen leerlingen eerst naar het Maf, waar ze dan door de bezoekers en ons begeleid worden in activiteiten als schilderen, knutselen of koken. Als het goed gaat, kunnen onze bezoekers als ze willen zelfstandig naar de school om daar lessen te geven. Lóïs: “Laatst heb ik pizza’s gebakken met de kinderen en ik zou nu graag schooltuintjes willen aanleggen. Dan kunnen we de oogst vervolgens weer gebruiken bij de kooklessen.”

TWP heeft vrije inloopmomenten op woensdagen tussen 10.00 en 19.00 uur en op vrijdagen van 10.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie over TWP op www.mafcentrum.nl of mail naar twp@mafcentrum.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie