Visvijvers worden goed in de gaten gehouden

8-8-2018 door: Redactie
‘Wegens de aanhoudende weersomstandigheden wil het bestuur iedereen vragen om zo min mogelijk of voorlopig zelfs helemaal niet te vissen.’ Dat staat te lezen op aankondigingen die visclub HSV De Ruisvoorn heeft opgehangen bij visvijver De Breeërpeel in Helden. Het gebrek aan zuurstof in het water leidde tot het dringende verzoek om geen hengels meer in het water te leggen.
maskTop
Visvijvers worden goed in de gaten gehouden
maskBottom

De overkoepelende provinciale visbond Sportvisserij Limburg adviseerde zaterdag 26 juli via haar website al om niet te gaan vissen zolang de droogte voortduurt. De Ruisvoorn hield de situatie in de eigen visvijver nauwlettend in de gaten en besloot op woensdag 1 augustus om zelf ook een oproep de deur uit te doen. “Als we willen dat de vissen het overleven, moeten we het goed in de gaten houden”, laat Pieter Trines, voorzitter van De Ruisvoorn weten.

Een paar weken geleden zagen de leden van de Heldense visclub het waterpeil al aardig zakken. “Toen hebben we contact opgenomen met Waterschap Limburg en die hebben ervoor gezorgd dat het weer op niveau kwam”, vertelt Pieter. “De buis die de aanvoer van water vanuit de Kwistbeek verzorgd, slibt wel regelmatig dicht. Wij staan met de visclub iedere paar dagen met de voeten in het water om die pijp weer schoon te maken.”

Het peil is weer op orde, maar dat neemt de zorgen rond de vissen in de Breeërpeel niet weg. “Mijn zoon en ik controleren iedere twee dagen hoe hoog het zuurstofniveau in het water nog is. Het is nog allemaal in orde, maar als de nood aan de man is moeten we een pomp in de vijver zetten om het zuurstofniveau te verhogen”, aldus Pieter. Aan de vissensterfte is de droogte nog niet te zien. “Er zijn niet meer dode vissen dan normaal. Er zijn alleen wat karpers en brasems gestorven. Als de snoeken komen bovendrijven, is er pas paniek. Die komen als eerste naar boven bij een zuurstoftekort.”

Ook bij de Meijelse visclub HSV De Noordervaart wordt alles goed in de gaten gehouden. De vereniging is verantwoordelijk voor visvijver De Donk en vist daarnaast ook regelmatig in de Noordervaart. “Er mag nog gewoon gevist worden”, vertelt voorzitter van de visclub Ruud Flipsen. “We kijken wel goed naar de vissen die gevangen zijn. Zeker bij het vrijlaten. Zwemmen ze meteen weg of hebben ze het moeilijk en blijven ze ‘hangen’? We hebben geen vissen gezien waar het echt slecht mee ging.”

In de Noordervaart zal het zo’n vaart niet lopen met een gebrek aan zuurstof in het water, vertelt Ruud. “Dat is stromend water, waardoor er genoeg aanvoer van zuurstof is.” Visvijver De Donk is een ander verhaal. Niet vanwege een zuurstoftekort, maar een ander probleem komt daar vaak letterlijk bovendrijven. “Vorig jaar hebben we veel last gehad van blauwalg in de vijver en ook dit jaar leek het weer fout te gaan. We hadden weer blauwalg op het water zitten eerder dit jaar, maar tot onze verbazing was het van de ene op de andere dag verdwenen. Geen idee hoe dat kan.”

Het water in De Donk ziet er weer goed uit, zegt Ruud. “Er mag gewoon gevist worden. Het enige probleem wat we nu nog hebben, is het feit dat het waterpeil vijftig centimeter gedaald is. We zijn nu met het bestuur al aan het kijken naar de mogelijkheid om een put te slaan bij de vijver voor de aanvoer van water. Maar daar moet nog veel voor onderzocht worden. Dat staat nog in de kinderschoenen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie