Vluchtelingen voorstellen aan de buurt

31-8-2017 door: Redactie
Elk dorp in Peel en Maas krijgt ermee te maken: er komt een gezin vluchtelingen, vaak uit Syrië, in de buurt wonen. Voor zowel de mensen in de wijk als de vluchtelingen is dat wennen. Journalist Patrick van ’t Hooft merkte in Egchel hoe belangrijk het is om nieuwkomers voor te stellen aan de mensen in de buurt. “Het is een eerste, belangrijke stap naar integratie.” Met hulp van gemeente en dorpsraden gaat hij dat nu ook in andere dorpen doen.
maskTop
Vluchtelingen voorstellen aan de buurt
maskBottom

Aanleiding voor het plan was Van ’t Hoofts verhuizing van Panningen naar Egchel vorig jaar. Rond die tijd arriveerde ook een Syrisch vluchtelingen­gezin in hun nieuwe huis, even verderop bij hem in de straat. Hij maakte kennis, schreef een portret van de familie en zette dat samen met een foto op de website van het Dorpsoverleg en de Egchel-Facebookpagina. Tot zijn verrassing kwamen daarop veel ­positieve reacties. Ook het Syrische gezin werd na publicatie regelmatig op het interview aangesproken. “Blijkbaar wordt met zo’n portret het ijs als het ware gebroken”, vertelt Van ‘t Hooft. “De nieuwkomers krijgen een gezicht, waarna contact maken gemakkelijker wordt. En contact is essentieel voor integratie.”

Voorwaarde is volgens Van ’t Hooft wel dat het artikel op een website of Facebookpagina geplaatst wordt die veel wordt gezien door de inwoners van het dorp of de wijk. “Voor de lezers gaat het altijd om mensen uit de eigen buurt, vlakbij dus. Nieuwelingen die er anders uitzien, die ze misschien al eens gezien hebben, maar niet aan durfden te spreken. Het moet voelen als ‘oké, die mensen op de foto zijn dus ónze vluchtelingen’.”

De positieve reacties in Egchel maakten dat Van ’t Hooft de gemeente voorstelde om deze manier van voorstellen in alle dorpen te gaan doen. De gemeente en ook de dorpsraden reageerden positief en zegden steun toe. Voorlopig gaat het om een serie van tien portretten, zo veel mogelijk verspreid over alle dorpen in Peel en Maas.

Inmiddels heeft Van ‘t Hooft een tweede portret klaar. Het betreft de Syrische familie Meselmani die afgelopen februari in Kessel is komen wonen. Hun verhaal wordt deze week verspreid en gedeeld op lokale platforms in hun directe omgeving. Inwoners van Kessel zijn zelf overigens ook actief in de begeleiding van pas gearriveerde vluchtelingen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie